Klaus Iohannis, prima declaratie dupa tragedia de la ATI Constanta: “Statul roman a esuat”

Klaus Iohannis a facut prima declaratie dupa tragedia de la Constanta. Presedintele a transmis condoleante familiilor pacientilor decedati in incendiul de la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta, in care si-au pierdut viata sapte persoane internate in sectia de Terapie Intensiva.

„Sunt ingrozit de tragedia care a avut loc in aceasta dimineata la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta. Este o noua drama teribila care confirma infrastructura deficitara a sistemului de sanatate romanesc, un sistem invechit, greu incercat si pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.

Transmit condoleante familiilor indoliate si multa putere sa poata face fata acestor momente extrem de dureroase. Le doresc insanatosire grabnica tuturor pacientilor si personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferinta au trecut toti acesti oameni veniti la spital cu speranta ca se vor vindeca.

Astazi, din pacate, statul roman a esuat in misiunea sa fundamentala de a-si proteja cetatenii. Este o zi neagra, de doliu, pentru natiunea romana. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astazi nu vor mai putea fi adusi inapoi si vor lasa un gol imens in urma lor.

Am cerut premierului si ministrului Sanatatii sa ia toate masurile necesare si sa faca absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident sa se mai intample in spitalele din tara. In acest moment, prioritatea zero este sa fie identificate rapid solutii pentru a-i putea transfera si trata pe toti pacientii evacuati din spitalul de la Constanta. Totodata, este imperativ ca, in toate sectiile cu pacienti COVID-19 si mai ales in cele de terapie intensiva, sa fie acordata o atentie sporita in primul rand la nivelul spitalelor pentru a putea preintampina astfel de tragedii aparute in conditii de supraincarcare.

Citeste si articolul :   Administratia Prezidentiala, prima reactie dupa revocarea lui Vlad Voiculescu

In acelasi timp, pe termen mediu si lung, trebuie gasite urgent spatii noi pentru a crea sectii de terapie intensiva care sa ofere conditii optime de siguranta cat mai curand posibil. Modernizarea sistemului de sanatate din Romania a ramas mult in urma si tocmai de aceea infrastructura de sanatate a reprezentat prioritatea in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta. Aceste importante fonduri europene pe care am reusit sa le obtinem pentru Romania constituie una dintre solutiile cele mai importante pentru a asigura conditii de siguranta pentru medici si pacienti”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Un incendiu a izbucnit, vineri, la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta, la sectia de terapie intensiva. Sapte din cei zece pacienti care erau in sectia ATI Covid au decedat. Ceilalti pacienti au fost scosi pe geam, intr-o operatiune dramatica de salvare a lor.

Autor