Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Acoperamantul Maicii Domnului. Traditii si obiceiuri din strabuni

Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Pe 1 octombrie, Biserica Ortodoxa praznuieste Acoperamantul Maicii Domnului in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne.

De unde vine sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului

Sarbatoarea aminteste de aparitia Maicii Domnului in cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol in secolul al X-lea. La sfarsitul vietii Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos (Andrei din Constantinopol), acesta, impreuna cu ucenicul sau, Sf. Epifanie si cu mai multi credinciosi au vazut-o pe Maica Domnului impreuna cu Sf. Ioan Botezatorul si cu mai multi alti sfinti si ingeri, in timpul unei slujbe in Biserica Nascatoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

Biserica palatului din Vlaherne adapostea mai multe relicve ale Maicii Domnului – camasa, acoperamantul (maforionul) si parte a braului acesteia, care fusesera aduse din Tara Sfanta in secolul al V-lea.

In acea vreme, Constantinopolul era amenintat de primejdia unei invazii (posibil invazia rusilor kieveni din 907 sau 911).

Publicitate

Maica Domnului a inaintat pana in mijlocul Bisericii, a ingenuncheat, cu chipul brazdat de lacrimi, si a ramas vreme indelungata in rugaciune.

Citeste si articolul :   Mananca 3 curmale pe zi – uite ce se va intampla in corpul tau

Apoi si-a ridicat acoperamantul (valul) si l-a intins peste popor, ca pentru a-l ocroti.

Dupa aratarea Maicii Domnului, primejdia a fost indepartata, iar orasul a fost crutat de suferinta si de varsarea de sange.

Acoperamantul Maicii Domnului, traditii si obiceiuri

Acoperamantul Maicii Domnului este cunoscuta in popor si sub denumirea de Pocroave. Credinciosii pastreaza cu sfintenie in ziua de 1 octombrie cateva obiceiuri si traditii.

Traditii si superstitii de Acoperamantul Maicii Domnului:

– persoanele care se tund nu trebuie sa arunce sau sa arda parul, fiindca ar putea fi luat de vrajitoare, care vor face farmece

– gospodinele prepara placinte de post, cu mere sau dovleac – vitele trebuie stropite cu apa sfintita, pentru a fi ferite de boli pe timpul iernii

„Acopera-ne pe noi cu Acoperamantul tau, Preasfanta Fecioara, in ziua rautatilor noastre. Acopera-ne in toate zilele noastre si, mai ales in ziua cea rea, cand sufletul de trup se va desparti, de fata sa ne stai intru ajutor si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, de sub cer si din ziua infricosatoarei judecati. Sa ne acoperi pe noi intru ascunsul Acoperamantului tau”.

Citeste si articolul :   Frunzele ficusului cad : ce sa faci?

Rugaciunea rostita in ziua de Acoperamantul Maicii Domnului face minuni.

Iata cateva dintre acestea si de ce este bine sa le pastram:

1 Nu se mananca de dulce. Oamenii tin post pentru a se feri de boli, suparari sau inec

2 Oaspetii care trec pragul casei trebuie cinstiti cumsecuvine, in special cu placinte cu dovleac sau mere. Se spune ca e mare pacat sa nu iti cinstesti oaspetii astazi.

3 Nu se face treaba in gospodarie.

4 Nu este bine sa iti tai parul in aceasta zi, sa il arzi sau sa il arunci pentru ca ar putea fi luat de vrajitoare pentru farmece

5 In unele zone ale tarii se spune ca fetele care se impodobesc in aceasta zi vor avea parte de o casnicie frumoasa si lunga. In alte zone se spune ca nu este bine ca fetele sa nu se ingijeasca in aceasta zi. Nu este bine sa cosi in aceasta zi sau sa dai cu matura.

Citeste si articolul :   Alternative cu care se poate inlocui sarea din mancare

6 Nu este bine sa speli in aceasta zi.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.