Cinci proprietati utile ale kefirului despre care s-ar putea sa nu stiti

Kefirul este o bautura fermentata obtinuta din laptele de vaca prin fermentare folosind ciuperci speciale de chefir. Datorita continutului ridicat de probiotice si alti nutrienti importanti pentru corpul nostru, chefirul are multe proprietati benefice. Iata cateva dintre ele.

Sprijina sanatatea sistemului digestiv.

Un mic studiu realizat de oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford (SUA) a aratat ca consumul regulat de alimente fermentate, care include chefirul, creste semnificativ diversitatea bacteriilor intestinale, care, la randul sau, imbunatateste tractul digestiv si, de asemenea, intareste imunitatea. In plus, avand un microbiom intestinal bun are un efect pozitiv asupra functiei creierului si a sanatatii mintale.

Intareste oasele

Kefirul este bogat nu numai in probiotice, ci si in calciu si vitamina D. Aceste substante joaca un rol important in intarirea oaselor si prevenirea dezvoltarii osteoporozei. Cercetatorii din Taiwan au testat modul in care consumul de chefir afecteaza pacientii cu osteoporoza. Rezultatele au aratat ca subiectii care au baut kefir timp de sase luni au cunoscut cresteri semnificative ale densitatii minerale osoase, spre deosebire de cei care au luat doar suplimente de calciu.

Ajuta la controlul nivelurilor de zahar din sange

O alta proprietate importanta a chefirului este capacitatea de a regla nivelul glicemiei. Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Tabriz (Iran). Experimentul a fost efectuat la pacientii cu diabet zaharat de tip 2. S-a constatat ca participantii care au baut kefir au avut o scadere a nivelului de glucoza din sange si a nivelului de HbA1C (hemoglobina glicata), un indicator care reflecta nivelul mediu de zahar din sange pe o perioada lunga de timp.

Are proprietati antibacteriene

Kefirul contine polizaharidul kefiran, care are proprietati antibacteriene si de vindecare a ranilor si, de asemenea, ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol „rau”. Pe langa acest tip unic de carbohidrati, chefirul contine probioticele Lactobacillus kefiri, care inhiba dezvoltarea unor bacterii daunatoare, inclusiv Salmonella.

Promoveaza pierderea in greutate

Kefirul, in special lipsit de grasimi, este un aliment cu continut scazut de calorii si bogat in proteine, astfel incat consumul acestuia va poate ajuta sa slabiti. De exemplu, daca doriti sa slabiti, puteti inlocui una dintre mese cu cateva pahare de chefir.

Publicitate

Autor