Romania, sub restrictii. Incepand din data de 27 septembrie, in 31 de localitati din judetul Ilfov vor fi instituite restrictii. In trei dintre aceste localitati va fi instituita carantina de noapte pe tot parcursul saptamanii, in cinci localitati va fi carantina de noapte doar in weekend, iar in 23 de localitati devine obligatoriu certificatul verde COVID.
Masurile au fost decise duminica de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si au intrat in vigoare de luni, 27 septembrie, de la ora 10.00.
In Localitatile Bragadiru, Dobroesti si Mogosoaia, conform deciziei luate duminica de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, se instituie carantina de noapte in toate zilele saptamanii.
Rata de infectare in cele 3 localitati:
Publicitate
Bragadiru – 7,75/1000 locuitori
Dobroesti – 8,91/1000 locuitori
Mogosoaia – 8,57/1000 locuitori
Restrictiile decise:
Se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 20,00- 5,00, cu urmatoarele exceptii:
deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;
deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei; deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
Masurile (carantina) nu se aplica persoanelor care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hartie sau in format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
De asemenea, nu se aplica persoanelor fizice provenite din state ale caror autoritati nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin documente, pe suport hartie sau in format electronic, care sa ateste vaccinarea acestora.
Se instituie obligatia pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea in intervalul orar 5,00 – 18,00. Prin exceptie, in intervalul orar 18,00 – 5,00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Tot prin exceptie, unitatile farmaceutice, benzinariile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum si operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane si rutier de marfuri isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara.
In spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura.
Este obligatorie purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere gura si nasul, pe o raza de 50 m in jurul unitatilor de invatamant, pentru persoanele care stationeaza in acest perimetru.
Activitatile institutiilor muzeale, bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizuala, institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare, de arta si de meserii, precum si evenimentele culturale in aer liber se pot desfasura numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii si al ministrului Sanatatii.
Sunt interzise: organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte; organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale
Se interzic acrivitatile recreative si sportive in aer liber
Se interzice organizarea de evenimente private (nunti, botezuri)
Se interzice organizarea de conferinte.
In alte cinci localitati de langa Capitala – Chiajna, Darasti-Ilfov Otopeni, Popesti-Leordeni, Voluntari – , rata de infectare a depasit 6 la mia de locuitori, astfel ca va fi instituita carantina de noapte doar in zilele de vineri, sambata si duminica.
Rata de infectare in cele 5 localitati:
Chiajna – 7,25/1000 locuitori
Darasti-Ilfov – 6,25/1000 locuitori
Otopeni – 6,35/1000 locuitori
Popesti-Leordeni – 6,68/1000 locuitori
Voluntari – 6,77/1000 locuitori
Principalele restrictii:
Interzicerea circulatiei persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in zilele de vineri, sambata si duminica, in intervalul orar 20,00-5,00, cu urmatoarele exceptii:
a)deplasarea persoanelor vaccinate impotriva virusului SARS-CoV2 si pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
b)deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/ gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;
d)deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care pot fi dovedite prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;
e)deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie;
Magazinele vor fi inchise in intervalul 18.00 – 05.00 in zilele de vineri, sambata si duminica.
In spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura.
Este obligatorie purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere gura si nasul, pe o raza de 50 m in jurul unitatilor de invatamant, pentru persoanele care stationeaza in acest perimetru.
Se interzic acrivitatile recreative si sportive in aer liber
Se interzice organizarea de evenimente private (nunti, botezuri)
Certificat verde COVID obligatoriu in alte 23 de localitati
Restrictii vor fi instituite, de luni, si in alte 23 de localitati din judet, unde rata de infectare a trecut de 3.
In aceste localitati, pentru accesul in anumite spatii sau la evenimente devine obligatoriu certificatul COVID, care atesta vaccinarea, trecerea prin boala sau testarea cu rezultat negativ.
Este vorba despre localitatile:
Balotesti – 4,02/1000 locuitori
Berceni – 5,79/1000 locuitori
Branesti – 5,66/1000 locuitori
Ciolpani – 4,97/1000 locuitori
Cernica – 4,19/1000 locuitori
Ciorogarla – 3,36/1000 locuitori
Clinceni – 4,60/1000 locuitori
Copaceni – 4,38/1000 locuitori
Corbeanca – 5,12/1000 locuitori
Cornetu – 3,33/1000 locuitori
1 Decembrie – 4,14/1000 locuitori
Domnesti – 4,48/1000 locuitori
Ganeasa – 4,02/1000 locuitori
Glina – 4,19/1000 locuitori
Gradistea – 4,16/1000 locuitori
Gruiu – 4,11/1000 locuitori
Jilava – 4,03/1000 locuitori
Magurele – 5,94/1000 locuitori
Moara Vlasiei – 4,32/1000 locuitori
Pantelimon – 4,78/1000 locuitori
Petrachioaia – 3,62/1000 locuitori
Stefanestii de Jos – 5,37/1000 locuitori
Tunari – 3,74/1000 locuitori
Publicitate