Ordonanta de urgenta a Guvernului privind compensarea pretului la energie va intra in vigoare de la 1 noiembrie

Florin Citu a anuntat ca ordonanta de urgenta a Guvernului privind compensarea pretului la energie va intra in vigoare de la 1 noiembrie pentru consumatorii casnici si non-casnici, respectiv IMM-uri si firme mici.

„Vreau sa ma asigur ca ceea ce facem pe partea de compensare o sa fie rapid, simplu si sa nu implice foarte mult consumatorul. Vreau sa fiu foarte clar: vorbesc de consumatorul casnic si cel non-casnic, pentru ca vorbim si de companii mici si IMM-uri care nu au aceeasi putere de negociere ca o companie mare.

Vom avea aceste solutii cat mai curand ca sa fie in vigoare de la 1 noiembrie. Acest produs sa poata fi folosit si in alte situatii exceptionale pe viitor, sa nu venim de fiecare data sa venim cu ceva nou.

Daca nu ne gandim la consumatorul non-casnic, putem sa avem efecte perverse sau distorsionari la care nu te astepti. Foarte simplu, daca nu ne ocupam de consumatorul non-casnic, vom vedea preturi foarte mari la produse, inflatie foarte mare, dobanzi etc”, a declarat premierul.

Potrivit declaratiei premierului, exista resurse bugetare pentru acest proiect.

„Efortul este pe doua bugete: o parte in 2021 si o parte in 2022. Resursele financiare sunt alocate. Companiile din energie au incasari mai bune, vor alimenta mai mult bugetul de stat”, spune el.

Citu a precizat ca de acest proiect vor beneficia 5,3 milioane de gospodarii, aproape 10 milioane de persoane.

Premierul sustine ca rolul legii consumatorului vulnerabil este de a face tranzitia de la subventia pentru gigacalorie.

„Aceasta subventie sa fie doar pentru persoanele care au nevoie. Azi, in Bucuresti, subventia o primesc si cei care castiga foarte mult, ceea ce nu este corect. Aceasta subventie a intretinut un sistem ineficient. Le-a permis primarilor, companiilor, sa nu doreasca sa eficientizeze sistemul”, a mai spus Florin Citu.

Ordonanta de guvern privind compensarea pretului la energie pentru consumatorii casnici va fi adoptata la inceputul lunii octombrie, pentru a putea intra in vigoare la 1 noiembrie, a anuntat ministrul Energiei, Virgil Popescu, saptamana trecuta, la Digi24. Acesta a explicat cum s-a ajuns la limita de 200 KWh pe luna pentru compensarea pretului.

Citeste si articolul :   Dan Barna, depistat cu COVID

„Lucram la forma finala a ordonantei compensarii, la inceputul lunii octombrie sa fie aprobata in guvern, pentru a putea fi pusa in aplicare de la 1 noiembrie”, a declarat Virgil Popescu, precizand ca pretul energiei va fi compensat pentru perioada de iarna 1 noiembrie – 31 martie.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.