Doliu in Romania. Dupa Ivan Patzaichin s-a stins si Ion Caramitru.

A incetat din viata Ion Caramitru. Actorul cunoscut pentru numeroasele filme in care a jucat, s-a stins din viata, duminica, la varsta de 79 de ani.

Actorul de 79 de ani era internat de aproximativ o luna la Spitalul Elias din Bucuresti, acelasi unde, tot astazi, a murit si legendarul sportiv roman Ivan Patzaichin.

Ion Caramitru era director al Teatrului National Bucuresti (TNB) si presedinte al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER). Zilele acestea, trebuia sa se afle la Iasi pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Romanesc (SFR). Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment, scrie Mediafax. La inceputul lunii august, medicii i-ar fi descoperit o infectie in sange.

Ion Caramitru avea 79 de ani

Actorul Ion Caramitru s-a nascut in Bucuresti, la 9 martie 1942, intr-o familie de aromani – mama nascuta langa Salonic, intr-un sat numit Gramatica, iar tatal in partea albaneza a orasului Korcea, de religie crestin ortodoxa.

Publicitate

A fost actor si regizor al Teatrului “Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, in perioada 1990-1993, si director general al acestei institutii. A interpretat peste 60 de roluri in piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth si altii. A interpretat roluri principale in 40 de filme.

Citeste si articolul :   Titi Aur, de urgenta la spital. Pilotul este infectat cu covid

Caramitru era presedinte al Uniunii Teatrale din Romania de la infiintarea acesteia, la 15 februarie 1990. In lunga sa cariera teatrala si cinematografica a fost recompensat cu numeroase premii si distinctii. Premii teatrale: in 1975, 1979, 1981 si 1985 a fost desemnat “Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei “Cinema” pentru interpretare (1976); Premiul Asociatiei Cineastilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul “Luchian” la Festivalul National al Filmului de la Costinesti (1984).

A fost decorat, in 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de “Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. In 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi.

In zilele de 21 si 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numarat printre conducatorii manifestatiilor anticeausiste din Bucuresti. La 22 decembrie 1989, in fruntea unei coloane de manifestanti, a patruns in cladirea Televiziunii Romane, fiind primul care a anuntat pe postul national de televiziune inlaturarea dictaturii.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania, luni, 18 mai, 2020. Anuntul oficial facut de autoritati chiar acum. Confirmarile pe judete

La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odata cu investirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea data, neinregimentat politic. Ulterior, se inscrie in PNTCD. In Cabinetele prezidate de Radu Vasile si Mugur Isarescu a detinut acelasi portofoliu pana la sfarsitul anului 2000.

In 2007, Ion Caramitru a montat spectacolul opera-teatru “Tragedia lui Carmen”, in varianta lui Peter Brook si Marius Constant, dupa opera lui Bizet, a carui premiera a avut loc la Sibiu, in curtea interioara a Muzeului de Istorie.

A regizat spectacolul “Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilici Ceaikovski, care a fost pus in scena pe 22 martie 2009 la Opera Nationala Bucuresti, la 14 ani dupa ce marele actor a regizat aceasta opera in Irlanda.

In anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului National din Bucuresti, la 44 de ani de la debutul sau, care s-a produs chiar aici. Interpreteaza rolul titular in piesa “Eduard al III-lea” de Shakespeare, in regia lui Alexandru Tocilescu si scenografia lui Dragos Buhagiar. De asemenea, semneaza regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB – “Sapte dintr-o lovitura”, montare dupa o piesa scrisa de Lia Bugnar, special pentru cei sapte tineri actori recent angajati la Teatrul National.

Citeste si articolul :   Coronacriza: Un numar record de americani, 22 de milioane, au cerut ajutor de somaj

Actorul a primit la 28 martie 2011 Premiul de excelenta al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM).

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.