Cod Rosu pentru umanitate: “Alarmele sunt asurzitoare”

Caldura extrema, precipitatiile si alte fenomene meteorologice severe sunt deja mult mai frecvente si mai intense ca urmare a schimbarilor climatice, iar IPCC avertizeaza ca, pe masura ce planeta continua sa se incalzeasca, acest lucru se va inrautati.

Un raport fara precedent in istorie, intocmit de expertii Organizatiei Natiunilor Unite, trage un puternic semnal de alarma asupra viitorului planetei Pamant. Secretarul general al ONU a descris documentul drept “Cod rosu pentru umanitate”.

O parte din cel mai amplu raport referitor la schimbarile climatice intocmit vreodata a fost dat publicitatii. Denumit “Cod rosu pentru umanitate”, raportul a fost intocmit de grupul interguvernamental de experti al ONU insarcinat cu evaluarea riscurilor asupra incalzirii globale din cauza efectelor activitatii umane (IPCC).

Fenomenele extreme ce distrug planeta ar putea deveni o normalitate

Publicitate

Pompierii incearca sa stinga flacarile in Grecia

Un spatiu a fost infiintat la Centrul de Conventii Oregon din Portland pentru a ajuta persoanele afectate de canicula

Raportul publicat luni, 9 august, a fost amanat cu un an de zile din cauza pandemiei de coronavirus. Expertii mentioneaza ca incendiile, inundatiile si vremea extrema, fenomene observate in intreaga lume in ultimele luni, reprezinta doar o mica parte din ce s-ar putea intampla constant in viitorul apropiat, pe fondul incalzirii globale.

Citeste si articolul :   Coronavirus: 2.255 de cazuri si 29 de decese in ultimele 24 de ore in Romania

Secretarul general al ONU, António Guterres, a descris acest raport drept “Cod rosu pentru umanitate” si a indemnat la renuntarea la utilizarea carbunelui si a altor combustibili fosili extrem de poluanti, transmite agentia Reuters.

Nivelurile de gaze cu efect de sera din atmosfera sunt suficient de ridicate pentru a garanta perturbarea climei timp de decenii sau poate chiar secole de acum incolo, atrag atentia specialistii ONU.

“Alarmele sunt asurzitoare (…) Acest raport trebuie sa insemne finalul epocii carbunelui si a combustibili fosili, inainte ca acestea sa ne distruga planeta”, mai afirma António Guterres.

Principalele mentiuni din raportul privind schimbarile climatice

Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.

Rata recenta de crestere a nivelului marii aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.

Influenta umana este „foarte probabil”, in proportie de 90%, principalul motor al retragerii globale a ghetarilor din anii 1990 si a scaderii ghetii marine arctice.

Extremele fierbinti, inclusiv valurile de caldura, au devenit mai frecvente si mai intense incepand cu anii 1950, in timp ce evenimentele reci au devenit mai putin frecvente si mai putin severe.

Citeste si articolul :   Alerta: Cod rosu pentru Romania. Anuntul meteorologilor pentru acest weekend

Pana in 2040, temperatura medie globala va creste cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent daca obiectivele climatice referitoare la emisiile de CO2 vor fi atinse sau nu.

Va exista o crestere a aparitiei unor evenimente extreme „fara precedent in evidenta istorica”.

Cel mai probabil, incendiile se vor inmulti in tot mai multe regiuni ale lumii.

Alte parti ale Raportului IPCC urmeaza sa fie facute publice in 2022

Raportul va contine si alte doua parti, ce vor fi lansate in 2022, precum si un raport de sinteza, ce va combina cele trei parti si care va fi publicat in luna septembrie a anului viitor.

Cele doua parti ce vor fi lansate in 2022 vor acoperi impactul, adaptarea si vulnerabilitatea a oamenilor, ecosistemelor, agriculturii si oraselor in raport cu problemele de mediu, respectiv impactul economic si modalitatile de atenuare a schimbarilor climatice, scrie BBC.com.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.