Cod rosu de canicula. Cele mai afectate zone

Cod rosu de canicula. ANM a emis primul cod rosu de canicula din aceasta vara, care va afecta mai multe judete din vestul tarii in urmatoarele doua zile. Temperaturile vor ajunge la 41 de grade Celsius.

Astfel, joi si vineri (24 si 25 iunie) in judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj si Maramures se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Acestea vor fi cuprinse intre 39 si 41 de grade, iar in nord-vest intre 35 si 38 de grade. In cursul noptii valorile termice nu vor cobori, in general, sub 20…24 de grade.

Potrivit meteorologilor,  joi si vineri canicula va afecta intreaga tara.

Astfel, joi si vineri (24 si 25 iunie) valul de caldura va cuprinde toata tara, iar disconfortul termic va fi ridicat si indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In Muntenia, Dobrogea, Moldova si estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, in general, intre 33 si 37 de grade, iar local minimele nu vor cobori sub 20 de grade.

Citeste si articolul :   Ludovic Orban, anunt de ultim moment pentru toti romanii! Ce urmeaza dupa ce sambata s-au inregistrat 698 de noi cazuri de covid-19, cel mai mare numar de la declansarea pandemiei

In zonele montane si pe arii mai restranse in restul tarii, mai ales dupa-amiaza si seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferica ce se va manifesta prin averse torentiale, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, vijelii si caderi de grindina.

Oltenia si cea mai mare parte a Transilvaniei se afla in urmatoarele zile sub avertizare cod portocaliu de canicula, aici urmand sa fie inregistrate temperaturi maxime cuprinse frecvent intre 37 si 39 de grade in Oltenia si intre 35…37 de grade in cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor cobori, in general, sub 20…22 de grade.
Temperaturile ridicate vor crea disconfort si azi, in toata tara, motiv pentru care de la ora 12 intra in vigoare primele avertizari meteo.

Astfel, miercuri (23 iunie) in Oltenia, Maramures, vestul si nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul si centrul Munteniei, local vremea va fi caniculara, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati. Maximele termice se vor situa in general intre 33 si 37 de grade.

Citeste si articolul :   Tragedie la Spitalul Victor Babes. Trei pacienti au decedat in unitatea mobila ATI dupa ce reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat sa intre in unitate

In zonele de munte, in Dobrogea, Moldova, local in Oltenia, Muntenia si Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, vijelii si grindina. In intervale scurte de timp cantitatile de apa vor depasi 25….40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe alocuri si in restul tarii.

Tot miercuri, judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor si Satu Mare se afla sub avertizare cod portocaliu de caldura si disconfort termic accentuat.

Autor