Prunele, fructele miraculoase pentru sanatate. Cinci beneficii valoroase

Natalia Fadeeva, medic, nutritionist-endocrinolog si doctor in stiinte medicale, a vorbit despre beneficiile valoroase ale prunelor.

Prunele sunt un excelent demachiant intestinal, coleretic si diuretic. Prunele contin o cantitate mare de vitamine A, C, B, PP, oligoelemente (potasiu, magneziu, fier). Culoarea albastru inchis a prunelor este data de antocianine – substante utile care au efect antioxidant, adica protejeaza organismul de cancer si de imbatranirea rapida.

In special o multime de fibre se gasesc in piele si pectine – in pulpa fructului. Prunele sunt un mijloc excelent de prevenire a problemelor intestinale, a proceselor inflamatorii, a hemoroizilor, deoarece au substante cu efect antiinflamator.

Prunele nu au un continut ridicat de calorii – 35-40 kcal la 100 de grame. De asemenea, contine o multime de acizi si zaharuri simple (glucoza, fructoza si zaharoza). Daca prunele sunt consumate in cantitati mari la un moment dat – mai mult de 4-5 fructe – excesul de zaharuri in combinatie cu fibre poate provoca fermentarea, flatulenta si scaune dese.

Prunele, cinci beneficii pentru sanatate.

1. Prunele protejeaza ficatul

Prunele, precum si sucul de prune, sunt capabile sa protejeze ficatul de efectele negative, prevenind astfel dezvoltarea diferitelor boli. In timpul unui studiu de opt saptamani , cercetatorii au descoperit ca functia ficatului s-a imbunatatit semnificativ dupa introducerea prunelor si a sucului de prune in dieta participantilor. Prin urmare, daca doriti sa aveti un ficat puternic, va recomandam sa adaugati de fiecare data prune la micul dejun sau la salata de fructe.

2. Prunele intaresc oasele

Consumul de prune va avea un efect bun nu numai a organelor interne, ci si a oaselor. Un studiu a constatat ca prunele sunt cele mai eficiente (printre fructe proaspete si fructe uscate) in prevenirea pierderii osoase la femeile aflate in postmenopauza, datorita compusilor fenolici si flavonoizi. In plus, conform altor studii , prunele sunt o sursa importanta de bor, care ajuta la construirea oaselor si a muschilor puternici. Exista dovezi care sugereaza ca borul poate lupta si impotriva osteoporozei, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru certifica aceasta afirmatie.

Citeste si articolul :   Cum sa cream un mediu familial sanatos emotional

3. Prunele pot preveni ateroscleroza

Acumularea placii in artere poate provoca ateroscleroza si vasoconstrictie, ceea ce duce la lipsa de oxigen in tesuturile corpului. Daca nu este tratata, va duce la insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral sau infarct. Dar prunele vor ajuta la reducerea probabilitatii de a dezvolta ateroscleroza. Oamenii de stiinta au efectuat un studiu si au constatat urmatoarele: consumul de prune uscate si suc de prune poate reduce semnificativ tensiunea arteriala si nivelul colesterolului rau.

4. Prunele uscate evita obezitatea

Prunele uscate controleaza greutatea si apetitul datorita senzatiei de satietate pe care o dau. Un studiu a constatat ca consumul de prune uscate ca gustare poate suprima foamea mult timp.

Continutul ridicat de fibre solubile din prune ajuta la mentinerea nivelului stabil de zahar din sange. Partea buna a fibrelor solubile este ca incetineste absorbtia zaharului in sange. La randul sau, aceasta previne diabetul de tip 2.

5. Prunele sunt bogate in fier

Citeste si articolul :   6 modalitati excelente de a opri arsurile la stomac

Din cauza lipsei de fier, poate aparea anemie – o afectiune a corpului in care hemoglobina din sange este redusa. Simptomele anemiei usoare includ oboseala, iritabilitate, dificultati de respiratie si performanta scazuta. Pruna se remarca printre alte fructe cu un continut ridicat de fier – 2,1 mg la 100 de grame, prin urmare, va ajuta la prevenirea deficitului de fier in corpul uman si, astfel, la ameliorarea anemiei.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.