Marian Godina a rabufnit dupa accidentul de la Bacau: „Pentru a civiliza soferii si a-i tempera e nevoie de bata”

Marian Godina a rabufnit in urma tragicului accident de la Bacau, unde 7 persoane si-au pierdut viata.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a anuntat, luni, ca echipajele au avut, in weekend, 4.347 de interventii in situatii de urgenta, actionand pentru acordarea masurilor de prim ajutor pentru 3.569 de persoane aflate in dificultate. 24 de persoane si-au pierdut viata in accidente rutiere.

„Din pacate, nu e zi in care sa nu citesti macar o stire despre un accident rutier grav petrecut pe drumurile Romaniei.In urma lor, se completeaza niste statistici care devin astfel din ce in ce mai negre si… cam atat”, scrie Godina pe blogul sau.

„Paradoxal, suntem in topul tarilor la numarul de accidente rutiere in care isi pierd viata oameni, in timp ce avem una dintre cele mai blande legislatii.” mai scrie Godina.

Publicitate

„Sustineti inasprirea drastica a legislatiei”

„Pentru a civiliza soferii si a-i tempera, dar mai ales pentru a-i proteja pe cei care chiar circula regulamentar, e nevoie de bata, nu de vorbaraie. Metaforic vorbind, desigur. Desi politistii sunt in deficit numeric, o legislatie puternica ar putea face ca numarul accidentelor sa scada dramatic. Frumos e ca pentru asta nu e nevoie de bani, ca pentru autostrazi. Se poate face doar din pix, de catre parlamentari”, adauga Marian Godina.

Mesajul integral al politistului:

Din pacate, nu e zi in care sa nu citesti macar o stire despre un accident rutier grav petrecut pe drumurile Romaniei.
In urma lor, se completeaza niste statistici care devin astfel din ce in ce mai negre si… cam atat.

Ca fost politist rutier, dupa aproape unsprezece ani petrecuti doar in strada, pot spune ca ma pricep cat de cat in domeniul asta. Cunosc foarte bine cauzele din statistici, cunosc scuzele soferilor, modul in care actioneaza Politia Rutiera si felul in care incearca sa combata si sa previna producerea de accidente. Pot afirma cu tarie ca, pe langa hazard, numarul accidentelor rutiere are legatura cu numarul de sanctiuni aplicate de politie. Si am sa va dau un exemplu banal, dar, zic eu, foarte bun.

Cand am absolvit scoala de politie, eu cu inca vreo noua colegi, fiind la inceput, eram trimisi cu randul pe o strada din centrul Brasovului. Pe Muresenilor, pentru cunoscatori. Mergeam acolo fara masina de politie, pe jos, doar cu procese-verbale. Si opt ore eram prezenti acolo si dadeam amenzi pentru lipsa centurii si vorbit la telefon. Azi asa, maine asa, pana s-au prins oamenii ca pe Muresenilor ti-o iei rapid daca mergi fara centura, vorbesti la telefon sau opresti aiurea. Dupa vreo doua saptamani, era o raritate sa gasesti vreo masina oprita pe interzis sau sa vezi pe cineva fara centura.

Citeste si articolul :   Prefectul din Galati, fara masca in timpul unei inspectii: Nu e spatiu pentru activitati cu publicul

Veti spune ca politia trebuie sa previna, nu sa sanctioneze. Ma intreb atunci ce rol mai are codul rutier, scoala de soferi si examenul pentru permis. Nu te previne destul codul rutier? Indicatoarele nu te previn? (Nu opri, ca iei amenda) asta zice indicatorul ala. Nu depasi 50 km/h in localitate ca iei amenda sau poti ramane fara permis. Cand ai permis de conducere esti deja prevenit suficient. Sa nu mai zic ca Romania e singura tara din UE in care e permisa utilizarea detectoarelor RADAR. Pe langa asta, avem si Waze si alte metode de anuntare a locurilor in care se afla Politia.

Paradoxal, suntem in topul tarilor la numarul de accidente rutiere in care isi pierd viata oameni, in timp ce avem una dintre cele mai blande legislatii.

Dar ce credeti ca gandesc parlamentarii nostri sa faca, dorind probabil sa reduca numarul accidentelor?

Poate nu stiti, dar exista un proiect de lege, avand ca initiatori deputati si senatori AUR, PSD, PNL, USR-PLUS (ordinea e aleatorie, puteti citi cum doriti), prin care, s-au gandit acestia ca ar trebui ca radarele din Romania sa fie montate doar pe masini de politie inscriptionate si aflate la loc vizibil.

Cativa dintre initiatorii acestei legi au ceva in comun cu mine. Au ramas si ei fara permis de conducere pentru ca au mers tare. Diferenta e ca eu am achitat amenda, nu am obiectat nimic, nu am contestat procesul-verbal si consider ca am ramas fara permis din cauza MEA si a prostiei mele. Ei considera, probabil, ca au ramas fara permis din cauza politiei, a radarului, a oricarei alte persoane, dar in niciun caz din vina lor.

Am mai spus asta de cateva ori, cei care isi doresc sa stie unde se afla Politia, sunt, de fapt, mult mai interesati sa stie unde NU E Politia, pentru a putea merge cum vor ei.

In Romania, avem adevarate carnagii pe drumuri, iar o calatorie cu masina a ajuns sa fie o loterie. Scapi cu viata sau nu, iar asta, din pacate, nu depinde doar de felul in care conduci tu.

Ne place sau nu, preventia nu functioneaza la noi, nu suntem astfel conceputi. De fapt, cred ca nicaieri nu au fost responsabilizati soferii prin preventie. In Germania nu te previne nimeni sa mergi frumos, dar stii ca daca nu o faci, vei scoate bani frumosi din buzunar, de cele mai multe ori fara sa intri in contact cu vreun politist.

Citeste si articolul :   Medicul Radu Tincu: Ce risca Romania daca nu vaccineaza majoritatea populatiei in urmatoarele luni.

Veti spune ca nu avem autostrazi. Asa e, nu avem, iar asta e un motiv in plus sa avem legi si mai aspre, acestea putand fi relaxate pe masura ce infrastructura va fi imbunatatita. Cam cum fac alesii nostri cu Covidul. Iau masuri de relaxare in functie de numarul de cazuri. Daca in Covid nu crezi, de accidente rutiere mortale sunt convins ca auzi si vezi zilnic.

Asadar, pentru a civiliza soferii si a-i tempera, dar mai ales pentru a-i proteja pe cei care chiar circula regulamentar, e nevoie de bata, nu de vorbaraie. Metaforic vorbind, desigur. Desi politistii sunt in deficit numeric, o legislatie puternica ar putea face ca numarul accidentelor sa scada dramatic. Frumos e ca pentru asta nu e nevoie de bani, ca pentru autostrazi. Se poate face doar din pix, de catre parlamentari, asa cum au initiat proiectul cu interzicerea radarelor.

Momentan, ca exemplu, cei care nu respecta distanta in mers sunt amendati doar in cazul tamponarii, adica prea tarziu. Politia nu poate aplica amenzi pentru asa ceva. Dar ar putea.
Va mai dau un exemplu. Cate nereguli observati la un drum lung? Cate depasiri riscante, cati bezmetici care circula haotic? Multi, doar ii vad si eu.

Dar stiti cum se vede traficul dintr-o masina de politie? Va zic eu, ca stiu prea bine. Se vede altfel, se vede apropiat de perfectiune. Si mai vin cu un exemplu.

Unul dintre primele lucruri pe care le-am invatat in conducerea unei masini de politie e ca niciodata, dar niciodata, cand ai o masina in fata ta si te apropii de un semafor care mai are o secunda de verde, sa nu accelerezi, asa cum esti tentat sa o faci, ca doar tot roman esti si cu cascheta si epoleti, pentru ca te vei infige in mod sigur in masina din fata, al carei sofer, vazand masina de politie in oglinda, va fi izbit brusc de simtul corectitudinii si va frana la culoarea galbena a semaforului. Cam asa se vede traficul dintr-o masina de politie. Din masina de politie nu prea vezi depasiri pe linie continua, nu iti da nimeni flash-uri din spate ca sa te dai la o parte. Nu prea vezi bezemtici la drum lung, cand esti intr-o masina de politie.

Inca un exemplu care imi vine acum in minte sunt actiunile la care filmam trecerile de pietoni cu MCV-ul. La vedere, asa cum isi doresc oamenii, prevenire.

Prima masina oprita era condusa de un batranel care venea de la medic. A doua era condusa de o tanti care mergea la piata. Desi nu acordau prioritate pietonilor, o faceau din culpa, din neatentie. Cu toate astea, permisul le era retinut pe drept. Dar smecherii aia de-i vede toata lumea facand slalom prin oras? „Pe aia nu-i vedeti, ba?’ se vor agita unii prin comentarii. Problema e ca noi ii vedem, dar tot din postura voastra, caci ii vedem cand circulam prin oras cu masinile personale, cand suntem la munca ne vad ei primii pe noi, ca nu chiar degeaba le zice smecheri. Sunt smecheri ca stiu sa se fereasca, se anunta, se suna, se folosesc chiar de voi care le dati flash-uri.

Citeste si articolul :   Printesa Diana a prezis ca fiul ei cel mic se va rupe de Familia Regala. Ce marturisire a facut Printesa Inimilor intr-un interviu

In concluzie, daca vreti sa va simtiti in siguranta pe drumuri, sustineti inasprirea drastica a legislatiei si uitati de radare la vedere si preventie, mortii de care auzim zilnic sunt dovada ca asa nu functioneaza.

Masini civile cu politisti in civil care sa filmeze pe autostrada si sa-l opreasca pe berbecul care sta la un metru in spatele tau, desi ai peste 100km/h. Oprit, amendat si permis retinut. Stai, tata, pe bara, macar o luna, lasa-i sa circule pe aia de vor sa ajunga intregi acasa. Vrei sa faci contestatie? Fa! Dar cand iti vine in instanta filmarea clara cu ce ai facut, plateste, tati, tot deranjul, sa te usture.

Asadar, daca ar fi dupa mine, as initia un proiect de lege astfel incat atunci cand iesi pe drum cu masina si ai chef de facut talente, sa nici nu stii de unde apare amenda, radarul, filmarea, camera. In ghiveci, in tomberon, in boscheti, oriunde sa se ascunda, dar sa il asigure pe cel care isi iubeste viata ca bizonii sunt scosi din trafic rapid. Culmea e ca daca respecti regulile, nici nu iti va pasa din ce masini civile filmeaza politia. Ii vei putea ignora complet, iar ei pe tine de asemenea.

PS faptul ca am avut dreptul de a conduce suspendat a fost cel mai bun lucru care mi s-au intamplat si care m-a prevenit pe viitor. Cei care au patit ca mine cred ca inteleg foarte bine

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.