Veste buna. Se schimba varsata de pensionare pentru o anumita categorie de angajati. Iohannis a promulgat legea

Se schimba varsata de pensionare pentru o anumita categorie de angajati. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca angajatii care au lucrat cel putin 25 de ani in industria de productie de energie termica si electrica sa beneficieze de o reducere a varstei standard de pensionare.

Actul normativ vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, legea respectiva prevede introducerea unor noi activitati din domeniul productiei energiei electrice si termice, in categoria celor care se desfasoara in conditii de munca speciale, precum si instituirea unei noi exceptii de la prevederile art. 55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel conditiile de pensionare pentru persoanele care au desfasurat aceste activitati.

Potrivit textului, vor fi considerate locuri de munca in conditii speciale si “activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui”.

Persoanele care au desfasurat aceste activitati vor beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati.

Citeste si articolul :   Restrictii incepand de marti in mai multe localitati din Satu Mare

Prevederile intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial.

Autor