14 simptome ale menopauzei la care ar trebui sa se astepte femeile

Menopauza este unul dintre punctele de cotitura majore in viata unei femei. Aceasta perioada naturala apare de obicei intre 45 si 55 de ani, iar intensitatea acesteia tinde sa scada odata cu varsta.

Este precedata de o perioada mai mult sau mai putin lunga numita perimenopauza, care este anuntata de incetarea treptata a menstruatiei. Pentru a va trai mai bine menopauza, stiti cum sa o identificati descoperind in acest articol, cele mai frecvente 14 simptome.

Menopauza marcheaza sfarsitul fertilitatii; se datoreaza scaderii treptate a activitatii ovariene. Simptomele sale sunt resimtite si afecteaza aproape 3 din 4 femei de la varsta de 45 de ani si pot dura cateva luni sau chiar ani la unele femei. Iata ce se intampla in corpul feminin odata cu debutul menopauzei.

1. Devii mai emotionala:

In perioada perimenopauzei si menopauzei, modificarile hormonale provoaca diverse modificari la nivel emotional si pot aparea mai multe inconveniente precum: iritabilitate, tendinta de a plange mai des si fara un motiv valid, modificari ale dispozitiei, anxietate si lipsa motivatiei sau energiei.

Publicitate

2. Vrei sa mananci ciocolata:

Te gandesti mereu la ciocolata. Chiar si dupa mese grele si o burta plina, inca mai ai pofta aceea de ciocolata. Toate acestea sunt cauzate de scaderea serotoninei, care este hormonul placerii.

Citeste si articolul :   14 semne de avertizare ale deficitului de vitamina B12 la femei

3. Incepi sa te ingrasi:

Scaderea secretiei de estrogen si scaderea cheltuielilor de energie datorate scaderii metabolismului bazal sunt principalele cauze ale cresterii in greutate in perioada menopauzei. Un stil de viata sedentar si o schimbare a obiceiurilor alimentare pot juca, de asemenea, un rol.

4. Modificari ale dispozitiei:

Scaderea hormonilor feminini, care sunt legati direct de centrul nervos, poate declansa modificari ale dispozitiei, depresie, demotivare si melancolie. Aceasta afectiune este similara cu cea care apare in corpul feminin in adolescenta.

5. Insomnie si tulburari de somn:

Aproape toate femeile se confrunta cu acest simptom. In aceasta perioada noptile devin mai scurte, iar calitatea somnului tinde sa fie mai slaba si acest lucru este rezultatul modificarilor hormonale si al bufeurilor nocturne.

6. Pierderea memoriei:

Incepi sa uiti lucruri precum locul in care iti pui cheile sau ce sa cumperi la supermarket. Aceste pierderi de memorie se datoreaza scaderii nivelului de estrogen in organism, afectand astfel memoria pe termen scurt. Ceea ce poate provoca o senzatie de anxietate si teama.

Citeste si articolul :   Toate beneficiile pentru sanatate ale rosiilor

7. Frica si angoasa:

In general, odata cu varsta si dupa o viata foarte activa, aceasta perioada le face pe femei sa creada ca se apropie de sfarsit si ideea mortii devine foarte prezenta.

8. Par pe fata:

In timpul menopauzei, unele femei pot dezvolta cresterea parului si incep sa observe parul foarte dur care creste pe barbie. Nu pare foarte placut, dar va puteti vizita medicul pentru terapia hormonala.

9. Bufeuri si transpiratii:

In timpul zilei, simtiti bufeuri mai intai in abdomen sau piept si mai tarziu in gat si fata. Aceste inrosiri sunt adesea insotite de transpiratie si palpitatii. Aceste bufeuri si transpiratii pot dura cateva minute, iar frecventa lor variaza foarte mult de la o femeie la alta.

10. Uscaciunea pielii

Scaderea secretiei de estrogen de catre ovare duce la o reducere a productiei de colagen si elastina, care joaca un rol important in elasticitatea si tonusul pielii. Poate fi observat si in vagin. Mai mult de jumatate dintre femeile din aceasta perioada au dureri si disconfort legate de uscaciunea vaginala.

Citeste si articolul :   Ce substante pot da gustul sarat si culoare carnii

11. Scaderea libidoului

Scaderea androgenilor si scaderea dopaminei in aceasta perioada scad dorinta si duc la dezinteres. Alti factori includ cauze psihologice care sunt asociate cu oprirea menstruatiei si alte simptome.

12. Imbatranirea pielii:

Pielea dvs. poate deveni mai putin tonifiata si incep sa apara riduri si pete intunecate. Principala cauza este scaderea productiei de colagen, care protejeaza si hidrateaza pielea, din cauza scaderii hormonilor.

13. Oboseala

Modificarile hormonale din corp duc la oboseala constanta si rapida. Incercati sa beti sucuri de fructe pentru a face fata acestei oboseli.

14. Retentie de apa:

Te vei simti umflata si picioarele tale vor fi umflate si grele. Progesteronul, care este un diuretic, este mai putin eliberat in organism. De aici si fenomenul de retinere a apei.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.