Diabetul este o boala grava: 9 semne de recunoscut

Aceasta boala are ca rezultat hiperglicemie cronica, care poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Adesea boala se instaleaza pe furis fara ca o persoana sa o observe. Doar atunci cand apare un simptom neobisnuit sau cand face un test de sange, afla ca are diabet.

Pentru a detecta boala intr-un stadiu incipient, ar fi bine sa cunoastem semnele de avertizare asociate cu aceasta.

Diabetul este o boala cronica care determina cresterea glicemiei. Aceasta din urma reprezinta concentratia de glucoza din sange, principala sursa de energie pentru corpul uman. La un individ sanatos, nivelul glucozei creste dupa masa. Astfel, pancreasul intervine secretand insulina care va satisface nevoile energetice ale celulelor corpului si va stoca excesul de glucoza. De fapt, insulina ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange , astfel incat organismul sa poata functiona optim pe tot parcursul zilei. In cazul diabetului, acest mecanism este intrerupt.

Cele 2 tipuri principale de diabet

Exista trei tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 si diabetul gestational care apare la femeile gravide. Cu toate acestea, cele mai frecvente 2 tipuri de diabet sunt:

Publicitate

Diabetul de tip 1: De asemenea, numit diabet insulino-dependent, diabetul de tip 1 reprezinta 6% din cazurile de diabet. De obicei, se manifesta in copilarie sau adolescenta. Apare atunci cand celulele pancreatice responsabile de producerea insulinei sunt distruse.

Citeste si articolul :   4 simptome care ar putea semnala debutul bolii Parkinson

Diabetul de tip 2: reprezentand 92% din cazurile de diabet, tipul 2 se manifesta de obicei la varsta adulta. In acest caz, pancreasul continua sa produca insulina, dar nu suficient. Acest mecanism duce apoi la hiperglicemie, care poate fi daunatoare pe termen lung. Astfel, medicul recomanda o schimbare a obiceiurilor alimentare si monitorizarea pacientului.

Simptomele precursoare ale bolii:

Dupa cum le explica profesorul Jean-François Gauthier , endocrinolog-diabetolog, simptomele precursoare ale diabetului de tip 2 sunt cele ale hiperglicemiei, dar se pot dezvolta in liniste timp de multi ani, inainte ca boala sa fie dezvaluita de complicatii precum infarctul sau reducerea acuitatii vizuale.

Diabetul de tip 1, pe de alta parte, poate sa nu prezinte simptome pentru o vreme, dar provoaca semne similare cu diabetul de tip 2 atunci cand celulele pancreatice sunt distruse. Potrivit profesorului Gauthier, acestea „apar in general brusc, in cateva zile sau saptamani”.

Pentru a identifica mai bine hiperglicemia, ar trebui sa acordati atentie urmatoarelor semne:

Nevoiea de urinare

Cand glicemia este anormal de mare, rinichii incearca sa elimine excesul de zahar din sange. Astfel, poate duce la indemnuri frecvente de a urina, mai ales noaptea.

Citeste si articolul :   Simptomele COVID-19 pot persista luni intregi dupa ce pacientul s-a vindecat

Setea intensa

Este clar ca exista o relatie incontestabila de cauza si efect. Deoarece persoana urineaza des, are o deshidratare pe care va incerca sa o remedieze, band mai multa apa decat de obicei.

Un apetit sporit

O persoana cu diabet nu asimileaza in mod corespunzator energia furnizata de mancarea sa. Intr-adevar, glucoza care este folosita in general ca si combustibil va fi utilizata prost de corpul sau. Pentru a depasi aceasta problema, persoana va tinde sa manance mai mult.

Pierdere brusca in greutate

Un pacient cu diabet are pierderi in greutate pe care nu le poate explica. In realitate, celulele corpului nu pot utiliza glucoza necesara pentru a functiona optim si, prin urmare, folosesc proteine ​​si grasimi pentru energie. Acest fenomen poate duce la pierderea brusca in greutate.

Respiratie urat mirositoare de acetona

Cand cantitatea de insulina este insuficienta , cetonele se pot acumula in sange si pot elibera un miros de acetona in respiratie. Acest lucru explica motivul pentru care diabeticii pot prezenta un miros de mere in gura .

Dureri de stomac

Cetoacidoza diabetica poate provoca dureri abdominale insuportabile. Astfel, persoana care sufera de diabet poate suferi de dureri de stomac care apar de mai multe ori pe parcursul zilei.

Varsaturi

Nu este neobisnuit ca un diabetic sa simta greata si varsaturi. Acest lucru se poate datora unei fluctuatii a nivelului de glucoza care deranjeaza organismul.

Citeste si articolul :   Ce se intampla cu corpul tau cand mananci telina

Oboseala excesiva

Datorita utilizarii necorespunzatoare sau a lipsei de insulina la o persoana cu diabet, organismului ii lipseste energia. Astfel, pacientul sufera o oboseala semnificativa care se intensifica la cel mai mic efort. De obicei, pacientul nu reuseste sa justifice aceasta lipsa de energie pana cand medicul detecteaza boala.

Rani si leziuni care dureaza mult timp sa se vindece

Hiperglicemia poate ataca nervii si vasele de sange, in timp ce perturba fluxul de sange in organism. Astfel, ranile si taieturile dureaza mai mult pentru a se vindeca.

Prudenta:

Daca aveti indoieli cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau daca observati unul sau mai multe dintre aceste simptome, este esential sa consultati un medic care va va putea oferi un diagnostic fiabil si precis.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.