Corpul nostru este o masina puternica care ne informeaza cand disfunctionalitatile afecteaza anumite organe. Boala cerebrovasculara, cunoscuta sub numele de accident vascular cerebral, poate aparea brusc atunci cand creierul este lipsit de oxigen pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp.
Aceasta urgenta vitala este principala cauza de deces in randul sexului frumos. In plus, ingrijirea prompta maximizeaza sansele de a iesi din el. In acest sens, sa trecem in revista cele 9 semne de avertizare ale accidentului vascular cerebral la femei.
Accidentul vascular cerebral poate aparea atunci cand un vas de sange din creier se rupe sau devine blocat de un cheag de sange. Drept urmare, creierul este lipsit de oxigen si poate suferi daune ireversibile. Intr-adevar, acest accident vascular cerebral este prima cauza a dizabilitatii fizice la adulti si a doua cauza a aparitiei bolii Alzheimer . In plus, exista doua tipuri de accidente cerebrovasculare: infarctele cerebrale si hemoragiile cerebrale sau meningeale.
Tipuri de accidente vasculare cerebrale
Infarcte cerebrale
Se estimeaza ca 80% din accidentele vasculare cerebrale se datoreaza infarctelor cerebrale, numite si AVC ischemice. Acest tip de accident apare atunci cand o artera din creier este blocata de un vas de sange. Victima poate pastra apoi sechele de o gravitate diferita. Acest accident vascular cerebral poate fi cauzat de tulburari ale ritmului cardiac, ruptura placii ateromatoase, deteriorarea arterelor mici din creier sau disectia arterelor carotide si vertebrale. In cazuri rare, accidentul vascular cerebral ischemic apare din cauza obstructiei unei vene de catre un cheag de sange: tromboza venoasa cerebrala.
Hemoragii cerebrale si meningeale
20% din AVC sunt de origine hemoragica. Acest atac apare atunci cand o artera cerebrala se rupe. Acesta din urma poate fi localizat in cortexul cerebral sau meninge. Accidentul vascular cerebral hemoragic poate aparea ca urmare a traumei, malformatiei vaselor sau a tumorii.
Cele 9 semne ale unui accident vascular cerebral la femei pe care ar trebui sa le aveti in vedere
Contrar a ceea ce unii ar putea crede, femeile sunt mai expuse riscului de a avea un accident vascular cerebral decat barbatii. „Femeile au propriile lor vulnerabilitati, legate in principal de viata lor hormonala , care nu sunt intotdeauna luate suficient in considerare de medici si de pacientii lor”, explica profesorul Cheryl Bushnell .
Potrivit colegilor nostri de la Figaro , anumite semne sunt comune ambelor sexe:
– Ameteli
– Dificultati de vorbire (probleme de articulare sau dificultati in gasirea cuvintelor)
– Paralizie brusca a unui membru sau a unei parti a corpului
– Tulburari de echilibru
– Slabiciune musculara
Unele simptome sunt, pe de alta parte, specifice sexului frumos
– Sughituri care apar de mai multe ori pe zi
– Dureri de cap persistente
– Dureri in piept
– Amorteala in tot corpul
„Femeile nu ar trebui sa ignore aceste simptome si sa spere ca vor trece”, avertizeaza dr. Greene-Chandos, directorul departamentului de ingrijire neurologica din Wexner, Ohio.
Cunoasteti factorii de risc pentru a pune in aplicare masurile preventive necesare:
Pentru a preveni boala, este esentiala o mai buna cunoastere a factorilor de risc. Din nou, unii dintre acesti factori se refera la ambele sexe, in timp ce altii sunt specifici genului.
Dintre factorii de risc pentru accident vascular cerebral, pentru barbati si femei gasim:
– Varsta: majoritatea accidentelor vasculare cerebrale apar dupa 75 de ani. Cu toate acestea, 25% dintre victime au 65 de ani sau mai putin.
– Boli de inima care implica administrarea terapiei anticoagulante pe viata
– Tensiune arteriala crescuta
– Colesterol ridicat
– Diabet
– Fumat
– Alcool in exces
– Lipsa exercitiului fizic
Factorii de risc la femei
Din partea femeilor, anumite accidente vasculare cerebrale pot aparea in urma sarcinii , menopauzei sau chiar tratamentelor hormonale.
Asa cum explica Charlotte Cordonnier, cercetator la Inserm si sefa departamentului de neurologie si patologie vasculara din Spitalul Universitar din Lille, „atunci cand o femeie insarcinata dezvolta tensiune arteriala crescuta sau preeclampsie, riscul de a avea un accident vascular cerebral ani mai tarziu creste”. De fapt, hormonii feminini joaca un rol in aparitia acestei tulburari. In plus, expertul indica faptul ca atunci cand nivelul de estrogen scade, asa cum este cazul in timpul menopauzei, femeia este expusa riscului de accident vascular cerebral. In plus, contraceptivele estrogen-progestativ pot provoca un accident vascular cerebral.
Cu toate acestea, adoptand un stil de viata sanatos, barbatii si femeile se pot proteja impotriva acestui risc. Pentru a face acest lucru, optarea pentru o dieta echilibrata, exercitiile fizice, evitarea fumatului, controlul greutatii si al sanatatii sunt mijloace eficiente de prevenire.
Publicitate