4 simptome neobisnuite ale diabetului la femei pe care fiecare dintre dumneavoastra ar trebui sa le cunoasca!

Cu siguranta auzi multe despre pericolele diabetului si legatura stransa dintre stilul tau de viata si aceasta tulburare de sanatate. Ce stim cu adevarat despre diabet?

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala metabolica care mentine niveluri ridicate de zahar din sange. Organismul foloseste in mod normal glucoza pentru energie. Converteste zaharul din alimentele pe care le consumati in hormonul insulina produs de pancreas. Cu toate acestea, dintr-un motiv sau altul, reglarea nivelului de zahar din sange poate iesi din ordine, ceea ce poate fi periculos pentru sanatatea umana.

Aceasta problema de sanatate apare daca sinteza hormonului insulina este redusa (diabet de tip 1) sau daca celulele dvs. pierd capacitatea de a utiliza zaharul din sange eficient (diabet de tip 2).

Tipul 1 este de obicei o consecinta a unei tulburari autoimune, in care sistemul imunitar va ataca propriile celule pancreatice care produc in mod normal insulina. Aceasta tulburare apare de obicei la o varsta frageda, motiv pentru care este numita si diabet juvenil.

Publicitate

Desi diabetul de tip 2 se poate dezvolta la orice varsta, apare mai ales dupa varsta de 45 de ani. In majoritatea cazurilor, acest tip de diabet progreseaza lent. Nu este neobisnuit sa nu produca niciun simptom, mai ales in stadiile incipiente.

Citeste si articolul :   CDC a descoperit noi simptome ale COVID in randul adultilor

Care sunt cauzele diabetului?

Potrivit expertilor, cauzele care stau la baza diabetului nu sunt doar genetice. Dieta abordata, excesul de greutate, hipertensiunea arteriala neacceptata si stilul de viata sedentar maresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Probabil ca stiti cele mai frecvente simptome ale diabetului, cum ar fi sete puternica, urinare frecventa, oboseala inexplicabila, vedere incetosata, mancarimea, pierderea inexplicabila a greutatii. Aceste semne de avertizare sunt frecvente atat la barbati, cat si la femei, dar ati auzit vreodata de simptome specifice femeilor? Sa aflam!

4 simptome ale diabetului la femei

1. Infectie cu drojdie (vaginala si orala)

O secretie a unei substante a vaginului cu durere si mancarime in organele genitale cauzate de Candida poate indica faptul ca zaharul din sange este prea mare. Ati observat pete albe dureroase in gura, care apar impreuna cu inghitirea problematica? Un medic poate diagnostica aftele orale in acest caz. Retineti ca problema este adesea asociata cu dezvoltarea diabetului de tip 2.

2. Sindromul ovarului polichistic

Citeste si articolul :   Incerca sa elimini tentatiile! Afla cum poti slabi rapid!

Nu este doar cea mai frecventa cauza a infertilitatii. Productia ridicata de hormoni masculini, androgeni, la femei duce la perioade menstruale neregulate, crestere in greutate, crestere excesiva a parului corporal si acnee. In plus, excesul de androgeni provoaca rezistenta la insulina, care s-a dovedit a fi principalul vinovat al diabetului de tip 2.

3. Infectia tractului urinar

In general, femeile sunt mai predispuse la infectii ale uretrei, rinichilor, vezicii urinare si uretere. Riscurile sunt crescute la persoanele cu diabet. Motivul este ca nivelurile de glucoza sunt ridicate atat in ​​sange, cat si in urina, care este un teren propice pentru bacterii. ITU se manifesta in principal prin urinare frecventa dureroasa, arsura si urina tulbure sau sangeroasa.

4. Disfunctie sexuala

Scaderea libidoului, uscaciunea vaginala si problemele de atingere a orgasmului pot fi rezultatul afectarii nervilor (neuropatie diabetica). Aceasta intrebare intimidanta, jenanta, determina de obicei femeile sa se consulte cu ginecologi si specialisti in sanatate sexuala.

Simptomele diabetului la femei si barbati

Foame sau sete excesive (gura uscata)

Oboseala cronica

Urinare frecventa

Taieturi si rani care se vindeca incet

Infectii toracice / urinare recurente

Pierderea in greutate inexplicabila

Citeste si articolul :   Principalele simptome alergice

Vedere neclara

Durere de cap

Infectii cutanate recurente

Nu ignorati aceste semne de avertizare ale diabetului, deoarece aceasta boala metabolica poate duce la afectiuni care pun viata in pericol, cum ar fi accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau renala si orbire. Consultati-va medicul daca credeti ca nivelul de zahar din sange a crescut.

Prevenirea diabetului

Modificati dieta si stilul de viata. Dieta joaca un rol important in lupta impotriva diabetului. Reduceti aportul de carbohidrati (paine, paste, orez). Asigurati-va ca cel putin jumatate din masa este din legume. Mananca multe fructe in fiecare zi si ai grasimi de buna calitate (unt de la animale hranite cu iarba, avocado). Mergeti la o plimbare rapida sau jogging cel putin 30 pana la 45 de minute pe zi.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.