Leucemia: simptome care uneori trec neobservate

Cand apare o disfunctie in anumite celule ale corpului, organismul avertizeaza cu aparitia anumitor simptome. Semnele leucemiei pot aparea brusc sau incet, in functie de faptul ca aceasta din urma este acuta sau cronica.

Din acest motiv, este important sa nu ignorati unele simptome ale acestei boli care uneori pot trece neobservate. Leucemia este cancerul care incepe in celulele stem din sange si se caracterizeaza prin dezvoltarea de celule maligne in maduva osoasa. Potrivit profesorului Paul Coppo , hematolog la Spitalul Saint-Antoine din Paris, boala se poate dezvolta la orice varsta si este mai frecventa la copii , adulti tineri si de la varsta de 60 de ani.

Ce este leucemia?

Este o forma de cancer de sange care se caracterizeaza prin multiplicarea celulelor tinere din maduva osoasa si din sange. Profesorul Coppo explica faptul ca acestea sunt celule tinere care nu sunt mature si care ar trebui sa devina adulte. Aceste celule contribuie la formarea de globule rosii normale, trombocite si globule albe si asigura transportul oxigenului, coagularea si apararea organismului impotriva agentilor patogeni. Doar in stadiul lor de imaturitate, aceste celule nu indeplinesc aceste functii si preiau maduva osoasa, impiedicandu-o sa creeze celule sanguine normale si functionale. In plus, este important sa se faca diferenta intre diferitele forme de leucemie.

Exista doua forme de leucemie

Publicitate

Conform arcului de fundatie , exista doua forme de leucemie

Citeste si articolul :   Aceasta bautura cu ananas stimuleaza arderea grasimilor

– Leucemie acuta

Leucemia acuta apare brusc fara a provoca simptome de avertizare. Desi poate ramane tacuta, cel mai adesea provoaca o deteriorare rapida in starea generala si aparitia simptomelor care indica incapacitatea maduvei osoase de a produce celule sanguine normale datorita dezvoltarii celulelor leucemice. Complicatiile sale pot ramane periculoase si necesita cel mai adesea spitalizarea pacientilor cu aceasta boala.

De asemenea, reducerea globulelor rosii din sange (anemie) determina semne de avertizare precum:

Paloare;

Respiratie scurta;

Oboseala;

Cresterea frecventei cardiace.

Scaderea nivelului de trombocite (trombocitopenie) determina:

Sangerari de la nivelul gingiilor sau nasului;

Hematoame (vanatai).

In timp ce scaderea numarului de celule albe din sange prezinta un risc de infectii. De asemenea, putem distinge aspectul ganglionilor limfatici, cresterea dimensiunii splinei sau a ficatului, a gingiilor umflate sau chiar a leziunilor minime ale pielii.

Cu toate acestea, pentru a confirma diagnosticul de leucemie acuta, trebuie efectuata o mielograma efectuata intr-un centru specializat de hematologie care consta in analiza celulelor maduvei osoase la microscop dupa indepartare. Daca rezultatele analizei arata ca maduva contine mai mult de 20% din celule imature anormale, vor fi necesare alte teste de laborator, cum ar fi studierea cromozomilor celulelor anormale, pentru a stabili prognosticul si a alege cel mai bun tratament pentru pacient.

– Leucemie cronica

Leucemia cronica este mai des intalnita la adulti, dar simptomele apar tarziu si intr-un mod mai discret.

Leucemia limfoida cronica este adesea detectata intamplator in timpul unui test de sange. Cand acesta din urma arata o crestere anormala a numarului de limfocite, medicul poate suspecta boala.

Citeste si articolul :   8 beneficii uriase pentru sanatate ale verzei murate

O examinare numita imunofeno-tipare a celulelor asociate cu examenul clinic al pacientului, releva stadiul de dezvoltare a bolii. Simptomele apar treptat si multi oameni declara ca se simt rau si se simt in general obositi.

In ceea ce priveste leucemia mieloida cronica , este o boala care progreseaza lent si in majoritatea cazurilor ramane asimptomatica, in special in primele luni sau chiar in primii ani. La fel ca leucemia limfoida, este descoperita si in timpul probelor de sange sau al ultrasunetelor din regiunea abdominala.

Potrivit Societatii Canadiene a Cancerului , specialistii spun ca anumite afectiuni medicale pot prezenta simptome similare cu cele ale leucemiei. Prin urmare, se recomanda consultarea medicului dumneavoastra in timpul anumitor simptome, inclusiv aparitia:

Oboseala
Febra
Pierderea poftei de mancare
Pierdere in greutate

Paloare
Respiratie scurta
Senzatie de disconfort
Palpitatii
Slabiciune

Ameteala
Vanatai
Sangerari din nas sau gingii
Infectii frecvente

Durere de gat
Durere de cap
Noduli limfatici
Tulburari vizuale

Care sunt cauzele leucemiei mielogene acute?

Potrivit Societatii pentru Leucemie si Limfom din Canada , LMA apare atunci cand se schimba ADN-ul (materialul genetic) al unei celule stem de maduva osoasa in curs de dezvoltare, cunoscuta si sub numele de „mutatie dobandita”.

Desi nu exista o cauza aparenta pentru aceasta boala, pot exista unii factori de risc potentiali , inclusiv:

Citeste si articolul :   Mihaela Bilic: ”Asistam la o explozie a bolilor autoimune, iar raul din viata noastra nu vine din mancare, ci din...”

Expunerea repetata la benzen care ar putea proveni din fumul de tigara sau din produsele petroliere din atmosfera.

Boli genetice , inclusiv sindromul Down, anemia Fanconi, sindromul Shwachman si sindromul Diamond-Blackfan

Chimioterapie anterioara sau radioterapie pentru alte tipuri de cancer

Agravarea altor tipuri de cancer sau boli ale sangelui.

Cum sa va protejati sanatatea?

Este posibil sa se previna anumite boli sau cel putin sa se reduca factorii lor de risc prin adoptarea unor obiceiuri de viata sanatoase. Recomandarile Fundatiei pentru Cancer din Quebec sunt urmatoarele:

Incetati cu fumatul : tigarile contin cel putin 3.500 de compusi nocivi pentru sanatate;

Protejati-va de soare pentru a evita cancerul de piele care poate fi cauzat de expunerea excesiva la soare. Bronzarea la saloane este, de asemenea, interzisa din cauza expunerii la doze mari de raze UVA cancerigene;

Supraponderalitatea cu riscul multiplicarii anumitor molecule inflamatorii;

Practicati activitate fizica regulata timp de cel putin 30 de minute pe zi;

Reduceti consumul de carne rosie si cresteti consumul de fructe si leguminoase.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.