Doliu in lumea filmului din Romania. A incetat din viata actrita Luminita Gheorghiu

E din nou doliu in lumea artistica din Romania. Actrita Luminita Gheorghiu, cunoscuta pentru rolurile din filme ca „Morometii” si „Moartea domnului Lazarescu”, a incetat din viata la varsta de 71 de ani, dupa o indelungata suferinta.

Actrita Luminita Gheorghiu s-a nascut pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat in teatru in 1971, pe scena Studioului Casandra, iar dupa absolvire a fost repartizata la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botosani.

In 1975 a jucat in trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, iar din 1976 pana in 2003 a jucat pe scena „Bulandra”.

Actrita si-a inceput cariera cinematografica in urma cu mai bine de trei decenii, iar primul rol important in film a fost Catrina din „Morometii” (1987), regizat de Stere Gulea.

Publicitate

Publicitate

A fost premiata la nivel international douazeci de ani mai tarziu, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lazarescu” (r. Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, in 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociatiei Criticilor de Film de la Los Angeles.

Citeste si articolul :   Alin, asistent medical in Teleorman, s-a stins la doar 49 de ani: "Nenorocitul asta de virus ti-a oprit respiratia pentru totdeauna"

Luminita Gheorghiu a mai jucat in „Autora”, „Dupa dealuri” si „Sunt o baba comunista”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu si regizat de Stere Gulea care a ales-o pentru ca avea nevoie de „cineva care sa poata interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunista, inteligent, cu simtul umorului, cu autoironie”.

Actrita a facut parte si din distributia unor filme precum „Pozitia copilului” si „Aferim!”, iar in 2014 a fost premiata de Academia Romana pentru rolul din filmul „Cuscrii”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.