Schimbari majore in contractele de energie ale romanilor.

Schimbari majore in contractele de energie. Potrivit ultimelor informatii, procedura a fost simplificata, iar acest lucru ii va avantaja pe consumatori. Astfel, de acum inainte, pentru a incheia un contract de furnizare a energiei electrice, compania nu va va mai cere actul de proprietate. Consumatorul va semna o declaratie pe proprie raspundere. Anuntul a fost facut de catre Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE).

Nu mai ai nevoie de actul de proprietate

Pana in momentul de fata, la incheierea contractului de energie era solicitat si actul de proprietate. De acum inainte, contractul cu furnizorul se va incheia fara acest document. Este necesara doar o declaratie pe proprie raspundere.

Pentru acest demers, ai nevoie de: acordul solicitantului exprimat in scris, aferent cererii de incheiere a contractului, sau telefonic, conform dispozitiilor legale in vigoare;

copia actului de identitate/certificatului de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului al solicitantului;

Publicitate

declaratia pe proprie raspundere a solicitantului privind detinerea unui drept locativ, cu precizarea calitatii sale (proprietar/coproprietar, unic mostenitor, comostenitor, sot, chirias, beneficiar renta viagera etc); (privind faptul ca nu exista litigii locative cu privire la spatiul pentru care se solicita incheierea contractului, iar in cazul in care se dovedeste contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizarii declaratiei, daca este cazul, atat prin mijloace de comunicare la distanta, cat si prin acord tacit).

Citeste si articolul :   Valeriu Gheorghita, prima declaratie dupa primul caz de soc anafilactic inregistrat in Romania dupa vaccinarea COVID-19

Contracte de energie electrica 2021 – piata de energie s-a liberalizat

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021 piata de energie electrica s-a liberalizat, iar acest lucru insamna ca nu se vor mai plati preturi stabilite de ANRE, iar consumatorii isi pot alege furnizorul cu oferta care li se potriveste celor mai bine si se pliaza pe nevoile lor si ale familiei.

Consumatorul nu e neaparat obligat, el nu ramane fara energie electrica, nu ramane fara contract, nu se intampla nimic daca nu il schimba, dar este posibil sa plateasca ceva mai mult decat daca ar fi un contract de plata concurentiala. Pentru ca pretul de serviciu universal este mai mare, pentru ca sunt niste obligatii suplimentare pentru furnizori. Deci daca nu e pe o piata concurentiala este recomandat sa treaca, a declarat Silvia Vlasceanu, presedintele Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie.

Pretul energiei electrice se stabileste pe principii concurentiale intre cerere si oferta, iar consumatorii pot alege sa incheie un contract nou de energie electrica cu furnizorul dorit.

Citeste si articolul :   Haos la malul marii. Zeci de oameni s-au imbulzit pentru apa sfintita, la biserica. Ce s-a intamplat cu preotul

Cu cat vor creste facturile la gaz si la energie electrica de la 1 iulie.

De la 1 iulie vor fi cresteri de preturi si la gaz, si la energie electrica – mai ales pentru cei care nu si-au schimbat contractele pentru a trece in piata concurentiala si raman in serviciul universal. La gaz vor fi scumpiri intre 20 si 25 la suta „cam pentru toata lumea”, in timp ce la energie electrica, pentru cei care nu au schimbat contractul, cresterile se vor situa intre 5 si 7 la suta de la 1 iulie si probabil ca va mai fi o crestere similara la sfarsitul anului, spune Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

„Vorbim despre o medie a valorii facturii. In unele localitati, ma astept sa fie o crestere mai mare, in altele, o crestere mai mica. Cred ca cea mai mare crestere o vom vedea la Cluj, Brasov, Ploiesti, Craiova, iar cea mai mica crestere cred ca va fi la Bucuresti. In simularea pe care am facut-o, am luat un abonament normal, cineva care consuma in jur de 125 kW pe luna. La Bucuresti, cresterea valorii este undeva in jur de 15 lei la factura, la Cluj este undeva de 90 de lei la factura”, a declarat la Digi24 Razvan Nicolescu, fost ministru al enegiei, in prezent presedinte al Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice.

Citeste si articolul :   Valeriu Gheorghita, anunt despre testele de anticorpi

„Calculul ii vizeaza in special pe cei care, pe un deficit de informatie, nu au trecut in piata concurentiala”, a precizat Razvan Nicolescu, estimand ca numarul acestor consumatori este in jur de 3 milioane. „Ei sunt sub un tarif penalizator, se numeste tariful pentru serviciu universal. Autoritatile nu le-au spus ce trebuie sa faca, oamenii nu stiu inca ce trebuie sa faca – sa mearga la furnizor, sa ceara oferte, sa semneze un contract -, n-au facut acest lucru si vor plati aceste penalitati – si platesc si in prezent un tarif mai mare”, spune Razvan Nicolescu.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.