Parlamentul a votat. Cine poate iesi mai repede la pensie

Acesti angajati pot iesi mai repede la pensie. Astfel, angajatii care au lucrat cel putin 25 de ani in industria de productie de energie termica si electrica vor putea iesi la pensie mai repede. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care extinde acest beneficiu si pentru acesti salariati.

Cei care au desfasurat aceste activitati vor beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede ca angajatii care au lucrat cel putin 25 de ani in industria de productie de energie termica si electrica sa beneficieze de o reducere a varstei standard de pensionare. S-au inregistrat 302 voturi pentru, unul contra si patru abtineri.

Proiectul de lege completeaza in acest sens alin. (1) al art. 30 si art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Publicitate

Actul normativ prevede introducerea unor noi activitati din domeniul productiei energiei electrice si termice, in categoria celor care se desfasoara in conditii de munca speciale, precum si instituirea unei noi exceptii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel conditiile de pensionare pentru persoanele care au desfasurat aceste activitati.

Potrivit textului adoptat, vor fi considerate locuri de munca in conditii speciale si “activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui”.

Prevederile intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Camera Deputatilor este for decizional.

Un grup de sindicalisti de la Sindicatul Energia Rovinari a venit miercuri la Camera Deputatilor pentru a solicita adoptarea acestui proiect astfel incat minerii si energeticienii din Complexul Energetic Oltenia sa fie introdusi in categoria celor care isi desfasoara activitatea in conditii de munca speciale, noteaza Agerpres.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.