Ingrasamant natural pentru rosii. Iata cum poti obtine o recolta bogata si gustoasa

Toata lumea isi doreste o legume delicioase si fara chimicale. Daca te-ai saturat de legume si fructe ce contin chimicale, propriul ingrasamant natural este exact ceea ce iti trebuie pentru rosii.

1. Gunoiul de pasare

Gunoiul de pasare este un ingrasamant ce nu afecteaza cultura de rosii atat de mult cat un ingrasamant mineral complex care contine mult azot si fosfor. Gunoiul prospat de pasare diluat cu apa este foarte eficient. Se umple 1/3 dintr-o galeata de 10l cu gunoi de pasare, apoi se toarna apa pana sus.

Amestecul se lasa la aer curat pentru aproximativ 7-10 zile, iar apoi se dilueaza 500 ml de amestec in 10 l de apa. Lichidul obtinut se toarna printre randuri, folosindu-se aproximativ 5-6l la 1m².

Publicitate

Si gunoiul uscat de pasare se poate folosi ca ingrasamant pentru rosii. Se toarna 10l de apa peste 500 grame de gunoi, se acopera ermetic recipientul cu folie de plastic ca sa nu se evapore azotul, iar amestecul se infuzeaza timp de aproximativ 3-5 zile, amestecandu-se zilnic.

Citeste si articolul :   Iata 9 vitamine de care aveti cu adevarat nevoie

Apoi solutia se amesteca cu apa in proportii de 1:20 si se toarna cate 0,5-1l sub fiecare tufa.

2. Gunoiul de grajd

Este bine ca solutia de gunoi de grajd sa fie inlocuita si cu alte remedii naturiste. Este un ingrasamant ce se prepara din 1/2 galeata de gunoi plina cu apa, care apoi se acopera cu un capac si se lasa pentru o saptamana la loc cald. Mai apoi, infuzia obtinuta se amesteca bine si se dilueaza cu apa in proportii de 1:10.

Se folosesc cate 0,5-1l de fertilizant sub fiecare tufa.

3. Urzicile

Urzica este o planta bogata in azot, potasiu si fier. Se umplu 2/3 din recipient cu urzici, apoi se toarna apa, dar nu pana la margini, se pune un capac si se lasa la macerat pentru aproximativ 7-10 zile la loc cald.

Cand incep sa fermenteze, 1l de infuzie se dilueaza in 10l de apa, iar cu solutia obtinuta se uda rosiile sub radacini, folosindu-se cate 1-2l la fiecare planta. Este un ingrasamant care nu se foloseste des. Lunar, se realizeaza cate 2 fertilizari cu urzica.

Citeste si articolul :   Laptele nu este folosit doar in bucatarie! Un gradinar ne da 6 sfaturi despre cum sa il aplicam si in gradina!

4. Apa de cenusa I – 500 gr de cenusa oparim cu 5 litri apa fiarta sau fierbem 15 minute; lasam sa se limpezeasca (decanteze), scurgem apa limpezita si adaugam inca 5 litri de apa apa de ploaie sau daca nu avem, lasam apa in soare pana se incalzeste.

Apa de cenusa II – luam o galeata de 10 litri, punem cenusa cam pe sfert si adaugam apoi, peste ea, apa, aproape de plin. Lasam acoperit, afara, cam 1 saptamana – 10 zile. Scurgem apa limpede, adaugam apa pana la 10 litri si folosim. Peste cenusa ramasa mai putem pune apa si folosi inca de vreo doua ori, numai ca, in felul acestea, fireste, concentratia va fi mai slaba.

5. Solutia de bicarbonat de sodiu, 1- 2 lingurite la litrul de apa calduta (cam 10 grame). Plantele se stropesc pe frunze, dupa care se vor pudra cu cenusa.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.