Oua de Paste: istorie, origine, simbolism si traditii

Ouale decorate in culori vii, rularea oualor si vanatoarea de oua au devenit parte integranta a sarbatorii Pastelui.

Cu toate acestea, traditia de a picta oua fierte in primavara preceda crestinismul. In multe culturi din intreaga lume, oul este un simbol al vietii noi, fertilitatii si renasterii. De mii de ani, iranienii si altii au decorat oua de Nowruz, Anul Nou iranian care cade pe echinoctiul de primavara.

Unii sustin ca oul de Paste are radacini pagane. Inainte ca crestinii sarbatoreasca invierea lui Isus, unii sustin ca paganii antici din Europa au observat echinoctiul de primavara ca intoarcerea lui Dumnezeu soare – o renastere a luminii si o iesire din iarna slaba. Unii indica, de asemenea, venerabilul Bede, un calugar englez care a scris prima istorie a crestinismului in Anglia, ca dovada a acestei legaturi.

Bede a sustinut ca chiar si cuvantul Paste derivat dintr-o zeita a fertilitatii pagane numita „Eostre” in culturile engleza si germanica. Invatatorii au remarcat de atunci ca exista putine sau deloc dovezi ale unei asemenea zeite in afara scrierilor lui Bede. De asemenea, in majoritatea celorlalte limbi, cuvantul pentru Pasti – Pascua in spaniola si Pasques in franceza, de exemplu – deriva din greaca si latina Pascha sau Pasch, pentru Paste.

Pentru crestini, oul de Paste este simbolul invierii lui Isus Hristos. Vopsirea oualor de Paste este o traditie deosebit de iubita in bisericile ortodoxe si rasaritene in care ouale sunt vopsite in rosu pentru a reprezenta sangele lui Iisus Hristos care a fost varsat pe cruce.

Ouale de Paste sunt binecuvantate de preot la sfarsitul veghei pascale si distribuite congregatilor. Coaja tare a oului reprezinta Mormantul lui Hristos pecetluit, iar craparea coajei reprezinta invierea lui Isus din morti. Mai mult, istoric crestinii se abtineau sa manance oua si carne in timpul Postului Mare, iar Pastele era prima sansa de a manca oua dupa o lunga perioada de abstinenta. (Crestinii ortodocsi continua sa se abtina de la oua in timpul Postului Mare.)

Vanatoarea de oua de Paste si rularea oualor sunt doua traditii populare legate de oua. O vanatoare de oua presupune ascunderea oualor afara pentru ca copiii sa alerge si sa gaseasca in dimineata Pastelui.

Citeste si articolul :   Medicul Adrian Marinescu: La „Matei Bals” media deceselor este sub nivelul european. In laboratoarele de la „Matei Bals exista biosecuritate de nivelul cel mai inalt, nivel 4, care nu exista in estul Europei.

Ouale sunt rostogolite ca o reconstituire simbolica a rostogolirii pietrei de la mormantul lui Hristos.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.