Se pare ca untul de arahide este un produs unic in compozitia sa. Este nutritiv, dar este folosit si in dieta. O abundenta de antioxidanti, vitamine, proteine si grasimi sanatoase, care sunt pastrate in compozitie datorita unei metode speciale de gatit, fac din untul de arahide un produs util pentru corpul uman.
Tehnica de gatit a untului de arahide
Se crede ca locul de nastere al untului de arahide este America de Sud. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece aici se cultiva o parte semnificativa din oferta mondiala de arahide. Pentru prima data acest produs a fost preparat in secolul al XIX-lea . Esenta tehnicii de preparare a untului de arahide este destul de simpla: arahidele prajite sunt macinate la o stare pastoasa. In timpul procesului de macinare, la acest amestec se adauga sare si zahar. In functie de gradul de macinare, se disting diferite tipuri de unt de arahide. In plus, exista anumite tipuri de paste, in functie de ce condimente si alte produse i se adauga. Popular este untul de arahide cu ciocolata, nuca de cocos, nuci, fructe confiate. Cu toate acestea, cel mai benefic este untul natural fara aditivi.
Valoarea nutritiva
Untul de arahide apartine alimentelor bogate in calorii. 100 g de pasta contine cel putin 598 kcal. Acest produs contine cei mai multi carbohidrati si grasimi. De asemenea, contine o multime de proteine si fibre. Untul de arahide este deosebit de valoros datorita faptului ca este bogat in diverse vitamine si microelemente. Pozitiile de top din aceasta lista sunt ocupate de: vitamina E, B3, B9, potasiu, fosfor, magneziu. De asemenea, untul de arahide in cantitati mari contine antioxidanti – substante care ne protejeaza de cancer si ne ajuta sa ramanem tineri mai mult timp.
Beneficii si contraindicatii
Untul de arahide este recomandat persoanelor care duc un mod de viata activ, sunt implicate in activitate mentala. In primul rand, va fi utila pentru scolari si elevi. De asemenea, acest produs bogat in calorii ar trebui sa fie prezent in dieta sportivilor si a persoanelor angajate in munca fizica. Deoarece untul de arahide este foarte gras si bogat in calorii, nu este recomandat celor care sunt supraponderali sau tind sa fie supraponderali. De asemenea, acest produs este contraindicat in urmatoarele boli:
Publicitate
-guta
-artrita
-artroza
Nici persoanele sanatoase nu trebuie sa foloseasca in exces untul . Cantitatea optima este de o lingura, care se consuma pe tot parcursul zilei. Untul de arahide trebuie utilizat cu precautie pentru persoanele predispuse la reactii alergice si pentru copiii mici.
Publicitate