Patriarhul Daniel, mesaj pentru romani

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a vorbit  in pastorala trimisa de Paste, despre pandemia de coronavirus si despre criza sanitara a pus la grea incercare toata planeta.

“Pandemia ne cheama sa pretuim viata si sanatatea noastra, precum si viata si sanatatea semenilor nostri”, a spus PF Daniel, facand apel la rugaciune si sporirea iubirii fata de semenii aflati in suferinta.

“Traversam o perioada extrem de dificila privind sanatatea si valoarea vietii, cand numerosi oameni sunt incercati de noua epidemie, care s-a extins la nivel global. In aceasta perioada este mare nevoie de rugaciune si de ajutorare frateasca, de apropiere de Dumnezeu si de solidaritate practica intre oameni. Aceste vremuri ne arata cat de fragila este viata omului pe pamant si cat de mare nevoie este de a pastra permanent legatura cu Dumnezeu, Izvorul vietii pamantesti si al vietii ceresti vesnice”, a transmis Patriarhul, in Pastorala de Paste.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane spune ca “aceasta perioada de criza medicala poate fi transformata intr-o perioada de intarire in credinta, mai ales prin rugaciune si prin sporire a iubirii noastre fata de oamenii aflati in suferinta”.

“Totodata, criza medicala sau pandemia ne cheama sa pretuim viata si sanatatea noastra, precum si viata si sanatatea semenilor nostri, ca fiind daruri primite de la Dumnezeu, pe care insa trebuie sa le protejam cu multa responsabilitate spirituala si sanitara. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat anul 2021 ca An omagial al pastoratiei romanilor din afara Romaniei si An comemorativ al celor adormiti in Domnul – valoarea liturgica si culturala a cimitirelor. In acest sens, suntem chemati sa cultivam mai intens comuniunea fraterna cu romanii din jurul granitelor Romaniei si din diaspora romana”, mai scrie in comunicat.

Citeste si articolul :   Doliu in Biserica Ortodoxa Romana. Parintele s-a stins chiar in timp ce savarsea sfanta slujba de Inviere

Cimitirele “sunt locuri de reculegere si de pelerinaj”.

“In ele aflam mormintele bunicilor si parintilor nostri, precum si morminte sau monumente funerare ale marilor personalitati nationale, oameni de cultura, de arta, oameni de stiinta, morminte si monumente ale eroilor care s-au jertfit pentru unitatea, libertatea si demnitatea poporului roman, ale eroilor revolutiei romane din decembrie 1989, dar si morminte ale martirilor marturisitori ai lui Hristos Domnul din inchisorile regimului comunist totalitar.

Pomenirea celor decedati, cu rugaciune si cu recunostinta, nu este doar o datorie morala a noastra, a tuturor, ci este si un act de sanatate spirituala a sufletului, deoarece numai rugaciunea si recunostinta sunt relatie vie intre suflete, o comuniune spirituala mai tare decat moartea fizica a trupului”, a mai spus Patriarhul Daniel.

De asemenea, patriarhul Daniel a transmis urari si pentru sarbatori: “Dorim ca Sfintele Sarbatori de Pasti sa aduca tuturor romanilor multa sanatate si pace, bucurie si speranta! Cu iubire parinteasca, va adresam tuturor salutul pascal: Hristos a inviat! Adevarat a inviat”.

Autor