Ultima zi a orasului Pompei

Vezuviu si-a vaporizat victimele?

Reziduurile pe oase din anul 79 d.Hr. sugereaza ca eruptia a fiert oamenii de vii. Dar unii experti nu sunt convinsi ca decesele s-au datorat numai caldurii.

Infamata eruptie a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. a distrus peisajul inconjurator, precum si locuitorii din mitropolele romane care se aflau in umbra vulcanului. Dupa ce cenusa grea a provocat prabusirea fatala a cladirilor in Pompei, curentii piroclastici violenti s-au declansat in panta si au sufocat orasul, orasul portuar din apropiere Herculaneum si alte cateva situri.

Academicii nu dezbat furia vulcanica expusa in acea zi in urma cu aproape 2.000 de ani. Poate surprinzator, totusi, exista inca controverse considerabile cu privire la modul in care au murit majoritatea victimelor sale.

Publicitate

O echipa de specialisti italieni a revizuit recent unele dintre cele mai groaznice decese din Herculaneum, in care craniile oamenilor parca explodasera. Ipoteza indelungata a cercetatorilor a fost ca caldura extrema a fost ucigasul predominant, determinand lichidele din creierul si tesuturile moi ale victimelor sa fiarba rapid. Aceasta notiune este acum sustinuta de dovezile prezentate intr-un studiu PLOS ONE publicat in septembrie.

Dar teoria nu este lipsita de disidenti. Elżbieta Jaskulska, osteoarheolog la Universitatea din Varsovia, care nu a fost implicata in lucrare, sustine ca afirmatia studiului „merge impotriva a tot ceea ce stiu despre deteriorarea caldurii corpului uman si a resturilor scheletice”.

Citeste si articolul :   O batranica din Nasaud a fost oprita de un politist si invitata apoi sa urce in masina. Nu s-a asteptat deloc sa i se intample asta

Moartea in paradisul antic

Fluxurile piroclastice sunt amestecuri de cenusa, pete de lava si gaze nocive determinate de gravitate. Ele pot avea o temperatura de 700 ° C si se pot deplasa la viteze de 80 de km. pe ora. Cresterile piroclastice sunt la fel, dar au proportional mai mult gaz.

Ambele fluxuri si supratensiuni au iesit din Vezuviu in timpul acelei eruptii fatale si ambele ar fi putut ucide oameni intr-o serie de moduri oribile. Resturile zburatoare pot lovi oamenii, iar inhalarea de prea multa cenusa sau respiratia de gaze vulcanice poate provoca asfixierea. Temperaturile extrem de ridicate pot praji imediat o persoana pana la moarte.

Pier Paolo Petrone, paleobiolog la Spitalul Universitar Federico II din Napoli, a petrecut decenii cercetand victimele cataclismului din anul 79 d.Hr. Mai multe lucrari la care a contribuit, inclusiv un studiu din 2001 in Nature si altul in PLOS ONE in 2010, au furnizat dovezi care sugereaza ca cenusa si gazele nu au fost principalele cauze de deces in regiune, asa cum au concluzionat alte studii. In schimb, Petrone a sustinut ca caldura insasi a ucis majoritatea oamenilor, oferindu-le o moarte rapida si nedureroasa.

Foarte important, ce facea caldura corpurilor oamenilor diferea intre cele din Pompei si cele din Herculaneum. Asezat la 10 km. distanta de vulcan, Pompei a fost initial lovit de resturile vulcanice care au cazut, provocand prabusirea caselor si sufocarea celor din interior. Orasul a fost apoi lovit de un val piroclastic deosebit de gazos, care a fost responsabil pentru cel mai mare numar de decese.

Citeste si articolul :   Analist politic: "Opriti-l pe Iohannis, altfel va pune la pamant Romania, cum a reusit cu PNL"

Arheologii au descoperit ca cadavrele victimelor au ramas in mare parte intacte. Pe baza modului in care oasele au fost deteriorate si s-au topit diferite metale, Petrone si colegii sai considera ca multi dintre oameni au murit brusc de soc termic extrem dupa ce au experimentat o crestere piroclastica nu mai mare de 300 ° C.

In Herculaneum si in apropierea sitului Oplontis, a avut loc ceva mai deranjant. Aceste doua asezari au fost situate la cativa kilometri mai aproape de gura de aerisire a Vezuviului, iar cercetatorii au gasit aici victime al caror ADN a fost complet degradat, cu fracturi osoase induse de caldura si ceea ce parea a fi cranii explodate. Echipa lui Petrone a dedus ca aceste victime au fost lovite de cresteri piroclastice mai calde intre 500 ° C si 600 ° C, ceea ce a cauzat fierberea brusca a fluidelor corporale, inclusiv a celor din creier.

Cresterea caldurii

Noul studiu PLOS ONE, condus de Petrone, adauga mai multe dovezi acestei ipoteze cumplite. Cercetatorii arata un reziduu intunecat, roscat, gasit pe oasele mai multor victime din Herculaneum. Analizele chimice au aratat ca acesta este bogat in fiare de calcat si oxizi de fier, cel mai probabil provenind din sangele si fluidele corporale ale victimelor.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Un roman din Spania, confirmat cu coronavirus, a venit cu avionul de la Madrid. Oficialitatile confirma

Acesti compusi bogati in fier s-ar fi putut forma odata cu descompunerea hemoglobinei prezente in globulele rosii ale victimei. Petrone sugereaza ca caldura extrema ar fi putut cu siguranta sa provoace acest lucru, ceea ce ar fi crapat si oasele si, spune el, „a vaporizat complet tesuturile moi ale cadavrelor victimei in cel mult 10 minute, provocand explozia craniilor”.

In plus, multe dintre victimele Pompei au fost gasite in ipostaze complet contorsionate, indicand faptul ca muschii lor s-au contractat foarte repede dupa ce au fost expusi la caldura puternica. Cei din Herculaneum pareau sa prezinte contractie musculara la unele membre, dar nu la altele. Potrivit noului studiu, acest lucru sustine ideea ca caldura extrema ar fi putut distruge anumiti muschi mai repede decat s-ar putea contracta.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.