Frunzele de rosii se rasucesc si se ofilesc? Iata care sunt cauzele si ce trebuie sa faceti.

Frunzele de rosii se pot rasuci din mai multe motive, asadar nu trebuie sa ignoram acest fenomen. Este necesar sa se elimine cu precizie factorul nefavorabil. Va vom spune ce sa cautati si ce puteti faceti pentru a nu va pierde recolta.

Motivul principal pentru ondularea frunzelor este udarea necorespunzatoare.

Rosia , ca orice alta planta, este un organism viu. Si cu o lipsa de umiditate in sol, incepe sa caute o modalitate de a supravietui si de a salva umezeala ramasa. La temperaturi ridicate, planta ruleaza frunzele pentru a retine apa si pentru a reduce evaporarea din frunze. Prin urmare, daca frunzele rosiilor au inceput sa se onduleze, reconsiderati intensitatea udarii.

In plus, exista o multime de modalitati prin care puteti retine umezeala in sol. Printre aceste modalitati se numara si acoperirea cu paie s-au iarba uscata.

Daca patul este amplasat neuniform si exista o panta, apa se poate scurge fara a avea timp sa fie absorbita in sol, iar sistemul radicular nu va primi apa in cantitati suficiente. In acest caz, trebuie sa nivelati patul de gradina, sa folositi irigare prin picurare cu tuburi la fiecare tufa sau sa faceti caneluri mici pentru a distribui apa catre toate plantele.

Daca solul se usuca prea mult si apar fisuri , acest lucru ar putea duce la ruperea radacinilor rosiilor. In acest caz, plantei ii va lipsi atat apa cat si microelementele. In plus fata de cresterea ratelor de udare, plantele ar trebui udate cu agenti de formare a radacinilor, de exemplu, Kornevin. De asemenea, este necesar sa alimentati rosiile prin frunzis prin pulverizarea rosiilor cu Novosil.

Frunzele de rosii se onduleaza cu susul in jos – cautati afide

Daca frunzisul rosiilor este ondulat in sus, cautati plantele de daunatori. Aceasta ondulare este simptomul afidului de cartof (latina Aulacorthum solani) . Acest afid este de culoare verde deschis si poate trece neobservat mult timp. Daca gasiti acest daunator, trebuie sa tratati planta cu medicamente ce ajuta la eliminarea gandacului de colorado. Frunzele ondulate pot fi taiate – se usuca si nu se mai indreapta, deoarece afidul se hraneste cu lichidul din frunze.

Ofilirea si caderea frunzelor din cauza cancerului bacterian

Citeste si articolul :   Cum se face un sos de rosii gustos? Adaugati acest ingredient uimitor

Aceasta boala afecteaza in mod principal plantele de sera cu temperatura si umiditate ridicata. Frunzele incep sa se indoaie in jos, apoi se usuca. Bacteriile infecteaza sistemul vascular al unei culturi de gradina si incepe sa se usuce. Daca banuiti o astfel de boala, puteti taia o tulpina si daca vedeti ca exista un inel maro pe taietura, este un semn al cancerului bacterian. Daca boala este confirmata, este urgent sa indepartati toate plantele bolnave si sa le aruncati.

Lipsa sau excesul de micronutrienti

Frunzele de rosii se pot rasuci din cauza lipsei de oligoelemente. Este posibil sa se determine ce anume lipseste plantei prin semnele primare ale bolii, care pot fi identificate prin observarea plantelor. In acest caz, ar fi indicat sa hraniti rosiile cu un ingrasamant complex cu microelemente: Kemir, Master, Ryazanochka, Polimikro, Sudarushka.

Lipsa de calciu

Frunzele sunt rasucite ca un tub spre varf. In plus, punctul de crestere incepe sa moara la plante. Fructele sunt afectate de putregaiul apical. Pentru a elimina lipsa elementului lipsa, hraniti plantatiile cu azotat de calciu.

Citeste si articolul :   5 moduri catre un stil de viata sanatos pentru copiii nostri

Lipsa potasiului

Deficitul de potasiu face ca frunzele rosiilor se indoaie in jurul marginilor, capata o culoare maro, iar venele devin palide. Frunzele se usuca si se sting. Pentru a ajuta, plantele trebuie hranite cu ingrasaminte de potasiu: Kalimagnesia, sulfat de potasiu, Kalimag, clorura de potasiu.

Exces de mangan

Depasirea dozei de mangan duce la incretirea frunzelor. Cand aplicati ingrasaminte si utilizati medicamente, este important sa respectati corect doza, chiar daca utilizati remedii populare. Cristalele de permanganat de potasiu nu trebuie dizolvate intr-un recipient cu ingrasamant gata preparat.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.