9 semne timpurii despre dementa

Dementa este mult mai frecventa decat crezi. Potrivit specialistilor, o persoana din 14 care are varsta peste 65 de ani va dezvolta dementa. Nu este intotdeauna usor sa se determine daca cineva are intr-adevar dementa, deoarece primele simptome difera adesea de la persoana la persoana.

Aceste noua schimbari imperceptibile pot indica stadiile incipiente ale dementei.

9.Timp si loc

Simtul timpului si capacitatea de a-ti gasi drumul scad treptat la persoanele cu dementa. De exemplu, se poate intampla ca cineva sa mearga la supermarket si apoi sa nu aiba idee cum a ajuns acolo. Sa poti spune ce ora este sau sa spui / sa scrii ce zi sau ce an este, de asemenea, devine dificil.

Publicitate

8.Notare

Acest punct este strans legat de simptomul de mai sus. Notarea unei adrese, a unui mesaj pe o felicitare de nastere sau a altor forme de scriere devine destul de dificila. Gasirea cuvintelor potrivite este deosebit de dificila atunci cand scrieti ceva. Problemele de concentrare apar si la scriere, deoarece cei care se afla in prima faza a dementei nu se pot concentra suficient pentru a termina o propozitie.

Citeste si articolul :   Medicul neurochirurg Vlad Ciurea: Trei elemente sunt esentiale pentru buna functionare a creierului.

7.Memorie pe termen scurt

Unul dintre cele mai frecvente simptome timpurii ale dementei sunt problemele de memorie pe termen scurt. Acest lucru este relativ dificil de determinat, deoarece toata lumea uita uneori unde si-au lasat cheile sau telefonul mobil. Cu toate acestea, uitarea este mai grava si mai frecventa in dementa. Lucrurile pot fi adesea gasite din nou in cele mai ilogice locuri. Exemple in acest sens ar fi cheile in frigider sau un portofel in cuptorul cu microunde.

6.Schimbarile de dispozitie

Schimbarile bruste de dispozitie si schimbarile de comportament apar adesea la persoanele aflate in stadiile incipiente ale dementei. Persoanele cu dementa sufera adesea de depresie, desi acest lucru nu trebuie intotdeauna sa fie cazul. Ceea ce este adevarat, insa, este ca schimbarile de dispozitie par sa iasa intotdeauna de nicaieri. O explozie brusca de ras sau plans fara un motiv clar este unul dintre cele mai frecvente semne.

5.Gasirea cuvintelor potrivite

Citeste si articolul :   Sase dintre cele mai bune alimente pentru persoanele cu diabet

Este adesea dificil pentru persoanele cu dementa sa gaseasca cuvintele potrivite. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca cuvintele dificile nu le vor trece prin minte. De multe ori, numele oamenilor sau ustensilele si produsele obisnuite sunt lucruri greu de retinut. Pentru cei din afara, este surprinzator faptul ca conversatiile cu persoanele cu dementa nu merg prea bine. Conversatiile sunt adesea scurtate, deoarece persoana in cauza nu stie cum sa reactioneze.

4.Repetare

Persoanele cu stadiile incipiente ale dementei se repeta adesea. Povestesc aceleasi povesti in acelasi mod de mai multe ori sau pun aceleasi intrebari de mai multe ori. Repetarea se intampla nu numai atunci cand vorbesti cu cineva, ci si atunci cand indeplinesti sarcini.

3.Apatitatea

Se retrage cineva mult mai mult si face mult mai putin decat inainte? Acesta poate fi un semn precoce al dementei. Acesti oameni par brusc mult mai putin interesati de activitatile sociale si hobby-urile pe care le iubeau anterior. In plus, persoanele cu dementa au, de asemenea, mult mai putina energie decat obisnuiau, facandu-i obositi si lipsiti de auz si dorm mult mai mult decat de obicei.

Citeste si articolul :   Cum sa slabesti fara o dieta dar cu un plan bine pus la punct

2.Dificultate de concentrare

Dificultatea de concentrare este o problema obisnuita pentru persoanele cu dementa. Aceste probleme sunt adesea legate de rezolvarea problemelor sau sarcinile organizatorice si de planificare. Planificarea in avans sau conform unui plan prestabilit este adesea foarte dificila. Persoanele cu dementa se lupta si cu numerele.

1.Lucrari casnice

Treburile casnice care erau usor de facut, cum ar fi gatitul sau curatarea, devin brusc o sarcina imposibila. Devine dificil pentru persoanele cu dementa sa-si dea seama cum sau in ce ordine sa indeplineasca o sarcina.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.