Raed Arafat, seful DSU, a oferit o explicatie vizavi de emitera ordinului de evacuare a Spitalului Foisor.
Secretarul de stat a explicat, pe pagina sa de Facebook, ca in cursul diminetii a primit un telefon de la managerul Spitalului „Sfantul Pantelimon”, care l-a anuntat ca sunt 18 pacienti fie intubati-ventilati, fie ventilati neinvaziv in unitatea de primiri urgenta.
„Primul pas a fost sa gasim locuri, chiar si la distanta. La Iasi, unde a fost operationalizat unul dintre tirurile de terapie intensiva mobile, am transferat cu ajutorul unui avion trei pacienti, dupa care doi pacienti au fost dusi la Spitalul Gerota, insa era clar ca este doar o solutie de moment. Am inceput sa cautam solutii care pot fi rapid implementate si care sa ne permita sa transferam mai multi pacienti si sa cream capacitate in Bucuresti.
Una dintre solutii este al treilea tir de terapie intensiva care este la Spitalul „Victor Babes” si pentru care se faceau lucrari de conectare si care urma sa fie finalizat maine dimineata. Incercam sa il finalizam astazi, in cursul noptii. Acest tir va putea prelua cel putin 8 – 9 pacienti de terapie intensive, pentru care exista si echipa medicala”, a spus Arafat.
Publicitate
O alta solutie a fost desemnarea unui spital care sa preia bolnavii COVID si sa fie transformat complet in spital COVID.
„In acest moment avem cel putin doua spitale de urgenta in Bucuresti care au fost transformate total in spital COVID: „Sfantul Ioan” si Spitalul Judetean Ilfov. Transformarea a inca unui spital de urgenta in spital COVID putea sa infecteze foarte serios cazurile de urgenta, asa ca ne-am indreptat catre un spital care nu primeste urgente, decat mai putin si care are operatii programate si poate fi transformat si care sa aiba o sectie de terapie intensiva cu un numar mai mare de paturi.
Atunci ne-am indreptat spre Spitalul Foisor. Are 21 de paturi de terapie intensiva si exista cel putin 200 de paturi cu oxigen, din care 90 ar putea fi folosite pentru pacientii COVID”, a mai spus seful DSU.
Raed Arafat spune ca a semnat ordinul dupa o discutie cu reprezentantii Ministerului Sanatatii.
De ce s-a intarziat?
„Am avut o discutie cu managerul Spitalului si l-am informat, am informat primarul Capitalei care a zis ca ne sprijina in acest sens si am inceput ca procedura de transformare a spitalului in regim de urgenta. A fost trimisa o echipa de la Directia de Sanatate Bucuresti la Spitalul Foisor ca sa poata pregati spitalul si sa dea autorizatiile.
Din pacate echipa noastra care a ajuns dupa ce a fost emis ordinul, in jurul orei 15:00, a trebuit din nou sa duca munca de lamurire, sa convinga, sa explice de ce facem acest lucru, sa discute cu managerul, cu medicii de la spital.
Cu asta a trecut timpul. Cand s-a spus in final decizia clara ca acest spital va fi transformat, au inceput sa evalueze pacientii. Erau din trei categorii: Pacienti care trebuiau transferati la alte spitale, care pot fi externati in siguranta acasa si pacientii care erau programati, internati dar nu au fost operati si pot fi reprogramati”, a explicat Raed Arafat.
In spital se aflau 105 pacienti.
13 pacienti au fost transferati cu ambulantele la alte spitale, 25 erau programati pentru interventii, iar 67 care erau deja operati si medicii lor curanti au considerat ca pot fi transferati la domiciliu. Au fost externati unii cu ambulantele, altii de catre familii.
„Am vazut o imagine in care o pacienta era introdusa in portbagaj. Ne-am interesat de ce s-a intamplat acest lucru, ni s-a explicat ca familia a insistat sa o ia in acest mod pentru ca masina era pregatita cu o platforma. Imi pare rau de ce s-a intamplat pentru ca aceasta pacient este clar ca putea sa fie transferata cu ambulanta la domiciliu”, a mai spus Arafat.
De ce spitalul „Foisor” a fost evacuat noaptea.
„Pentru ca orice intarziere pentru noi inseamna ca putem sa avem pacienti care pot sa ajunga la UPU si sa nu gaseasca nici macar un loc de oxigen acolo. Deci cu cat UPU se blocheaza, pacientii pot sa ramana chiar in ambulante., Deci, aici nu exista o planificare de 3-4 zile in aceste situatii. Aici, din pacate, s-a luat decizia chiar daca noi o discutam de dimineata astazi si poate de ieri aveam de gand ca trebuie sa facem o solutie poate pentru inca un spital, dar astazi, cand am inceput sa analizam amanuntit acest lucru, decizia trebuia sa fie luata pentru ca se stia ca va exista o presiune mai mare pe UPU-uri, daca nu gasim locuri pentru acesti pacienti.
De ce s-a facut in cursul noptii? Pentru ca s-a intarziat in discutii si in lamuriri la spitalul respectiv, in prezenta DSP, celor de la Primarie, care reprezinta direct serviciile medicale de la Primarie, Foisorul apartinand de Primarie, in prezenta celor de la DSU. Totusi, aceasta activitate a durat pana a inceput evacuarea”, a mentionat secretarul de stat.
De ce nu s-a facut evacuarea sambata dimineata?
„Noi incercam sa il punem in functionare cat mai repede. Cu cat spitalul este mai liber, mai rapid, cu cat spitalul poate sa intre in rolul lui de spital COVID mai rapid pentru pacientii care asteapta si a caror stare este critica si sunt chiar in pericol vital. Asta este de ce s-a facut evacuarea noaptea.
Ne pare rau, stiu ca este un disconfort dar una este a genera un disconfort si alta este a nu actiona ca apoi sa regretam ca nu am facut mai repede si avem pacienti care nu putem sa ii transferam nicaieri si avem pacienti pe care nu putem sa ii tratam nicaieri in UPU-uri pentru ca ele s-au umplut.
Imi pare foarte rau pentru disconfortul creat, dar intre a interpreta ca noi ne batem joc de pacienti si a spune ca noi incercam sa salvam viata unor pacienti, eu cred ca mai degraba este a doua parte. Incercam sa salvam viata a cat mai multi pacienti care au nevoie de interventia noastra si au nevoie de astfel de facilitati cum este Spitalul Foisor, care este un spital foarte bine pus la punct, cu sectie de ATI foarte bine pusa la punct.
In acelasi timp vom continua sa gasim solutii fara sa deranjam mult, dar in acelasi timp vreau sa se inteleaga ca cu cat vin mai multi pacienti in UPU si cu cat pacientii din ATI stau mai mult pentru ca au o sansa in plus in ATI in zilele de astazi si stau mai mult sub tratament, cu cat trebuie sa gasim solutii. Solutii pot sa insemne reducerea activitatii elective in spitale, sa mai luam un numar de paturi din paturile care nu erau destinate COVID, ca si cele de la Foisor si sa le transformam in paturi COVID pentru o durata de timp, de 3 – 4 saptamani, pana se intoarce situatia la a fi mai putin presanta, mai aproape de normalitate”, a mai spus seful DSU.
De asemenea, Raed Arafat a mentionat ca astfel de decizii sunt extrem de grele, dar sunt necesare ca sa fie prevenita pierderea mai multor vieti.
Publicitate