Cu ce putem inlocui zaharul : 5 indulcitori naturali

Inlocuirea zaharului este usoara, mai ales ca fanii stilului de viata sanatos au alcatuit o gramada de retete folosind indulcitori. Si am adunat cele mai naturale dintre ele, care cu siguranta nu va vor afecta sanatatea.

Stevia

Unul dintre cei mai populari si usor disponibili indulcitori. Se obtine din frunzele unui arbust originar din America de Sud. Nu exista calorii in stevia – deloc. In ciuda acestui fapt, este mult mai dulce decat zaharul – de aproximativ 200 sau chiar de 300 de ori.

Stevia poate fi achizitionata in pulbere, extract, granule si frunze. Se prepara pentru a da un lichid dulce. Exista un singur dezavantaj: stevia are o aroma specifica pe care nu toata lumea o place.

Sirop de agave

Sau nectar de agave. De asemenea, este de cateva ori mai dulce decat zaharul si contine, de asemenea, oligoelemente si vitamine utile. Siropul de agave arata ca mierea, dar este mai lipicios. Nectarul de agave este utilizat atat in gatit, cat si in cosmetologie, iar din acesta se obtin masti excelente de curatare.

Dar acest sirop este destul de bogat in calorii, contine multa fructoza, astfel incat medicii nu il recomanda persoanelor cu diabet. Cu toate acestea, daca totul este in regula cu sanatatea ta, atunci aceasta este o optiune excelenta.

Sirop de anghinare

Anghinarea de Ierusalim,  este buna pentru toata lumea: beneficiile acestei legume radacina sunt legendare . Puteti gati chiar si gem din ea – anghinarea de Ierusalim capata gustul fructului la care se adauga. De exemplu, cu mere, coji de lamaie sau pepeni, este pur si simplu delicios. Si, de asemenea, siropul este fabricat din anghinare de Ierusalim, fara a adauga zahar, deoarece tuberculii sunt deja dulci.

Siropul este destul de bogat in calorii. Dar contine vitamine si minerale utile, spre deosebire de zahar.

Sirop din esenta de artar

Contine o multime de antioxidanti (chiar mai mult decat mierea!), Minerale si oligoelemente: calciu, potasiu, fier, zinc, mangan. Potrivit unor studii, siropul de artar are chiar proprietati anti-cancer.

Citeste si articolul :   Dr. Alexandru Blidaru: „Cel mai frecvent prim simptom al cancerului de san"

Puteti adauga acest sirop nu numai la produsele coapte, ci, in general, oriunde, chiar si in sos. Cu toate acestea, este, de asemenea, destul de bogat in calorii.

Zahar de cocos

Este gustos si sanatos si contine zinc si fier, fibre si antioxidanti. Zaharul din nuca de cocos se extrage nu din nuci de cocos, ci din sucul unui cocos. Este aceeasi dulceata ca zaharul alb si brun, dar nu provoaca fluctuatii ale nivelului de zahar din sange. Exista, de asemenea, o multime de calorii in ea, deci nu ar trebui sa consumati prea mult.

Siropul de curmale si pasta de curmale  sunt dulci, gustoase, aromate. In plus, puteti face singur pastele daca gasiti curmale proaspete: trebuie doar sa amestecati intr-un blender un pahar de curmale fara samburi, ¾ pahar cu apa si o jumatate de lingurita de extract de vanilie.

Siropul de cicoare nu este la fel de bogat in calorii ca zaharul, dar este mai dulce. Contine fibre, dar contine mult mai putini carbohidrati decat siropul de anghinare din Ierusalim, de exemplu.

Autor