Acestea sunt cele 6 greseli clasice de gradinarit – de la taiere pana la fertilizare

Lucrul in propria gradina este foarte distractiv, dar este si o placere care consuma timp si uneori costa. Este pacat daca irositi atat timpul cat si banii inutil din cauza greselilor clasice din gradinarit.

Primavara a sosit! Pune-ti manusile de gradinarit si hai sa mergem in gradina. Cu toata vigoarea, exista cateva lucruri de luat in considerare inainte de actiune in propria ta zona verde sau chiar achizitionarea de plante, astfel incat sa fii recompensat pentru eforturile tale vara si toamna cu flori minunate, ierburi grozave, fructe suculente si legume crocante.

Evitati aceste 6 greseli de baza.

1.Irosirea apei

Publicitate

Se toarna numai atunci cand este necesar. In mod ideal, utilizati apa de ploaie colectata pentru aceasta. Important: la temperaturi mai ridicate, pulverizati seara tarziu sau dimineata devreme cand soarele nu este prea arzator, astfel incat apa sa nu se evapore imediat.

2.Plantarea prea devreme

aAbia astepti sa iti plantezi in gradina florile preferate sau ierburile aromatice, astfel incat sa poti recolta curand rosii suculente si castraveti deliciosi? Indiferent de euforie, ramaneti precaut, deoarece ingheturile nocturne sau tarzii nu sunt neobisnuite primavara. Asadar, acordati, in special plantelor, timpul necesar si nu va asumati niciun risc. Legumele si altele asemenea va vor multumi cu o crestere mai puternica si o recolta mai abundenta.

Citeste si articolul :   6 moduri utile de a folosi silicagelul la tine acasa

Gradinarii care nu sunt inca atat de experimentati gandesc: mai mult este mai frumos. Aceasta este o greseala, deoarece radacinile necesita spatiu. Daca stau prea strans, prea aproape, riscati ca plantele sa nu se dezvolte bine. Mai ales in cazul plantelor perene, trebuie sa fii atent la dimensiunea destul de impunatoare de mai tarziu. Sfat: planificati intotdeauna cresterea plantelor atunci cand asezati butasi!

3.Alegerea gresita a plantelor si a locatiilor

Plantele perene arata fantastic si ati dorit intotdeauna sa-le plantati in gradina dvs.? Cu toata anticiparea, fii realist si pune-ti aceste intrebari INAINTE de a cumpara si a planta: Plantele selectate se potrivesc solului meu si am locatiile necesare? In termeni concreti, aceasta inseamna ca fiecare planta are cerinte diferite in ceea ce priveste radiatia solara, protectia impotriva vantului si tipul de sol. Deci, aveti destule locatii insorite sau suficienta umbra partiala sau populatia de copaci este atat de luxurianta incat ar trebui sa fie plante umbrite? Dar calitatea solului din gradina dvs.? De exemplu, daca detineti o multime de conifere pe proprietatea dvs., nu puteti planta nimic in pamant direct dedesubt sau in jurul acestuia, deoarece mediul acid datorat acelor face imposibila cultivarea.

4.Taierea incorecta sau insuficienta

De teama sa nu va dispara cresterea luxurianta, impiedicati plantele sa se dezvolte bine.

Citeste si articolul :   Praful de copt a expirat – uite 11 greseli care pot distruge o prajitura

Cu toate acestea, lastarii morti trebuie indepartati, astfel incat planta sa aiba suficienta rezistenta pentru cele noi si sa poata fi preveni si bolile. Ramurile care sunt prea ramificate trebuie diluate pentru a preveni infestarea fungica daunatoare. Deteriorarile cauzate de inghet trebuie, de asemenea, eliminate. Arbustii sunt, de asemenea, multumiti de topiarul obisnuit, pentru a nu dezvolta lastari prea lungi si subtiri.

Arborii ar trebui taiati in special intre martie si iunie, deoarece se recupereaza mai bine si sunt mai putin susceptibili sa se imbolnaveasca sau sa fie infestati. Cu toate acestea, alte plante, cum ar fi trandafirii, trebuie taiati corespunzator primavara, de la jumatatea lunii martie, pentru a putea inflori splendid vara. Important de stiut: trandafirii apartin clasei premier si sunt sensibili, aici taierea depinde si de clasa trandafirilor.

5.Utilizarea pesticidelor

Trebuie stiut faptul ca utilizarea pesticidelor in gradinile private este nepermisa, deoarece toxinele ajung prin apele subterane in fructele si legumele pe care le veti consuma ulterior. Exista mai multe variante ecologice pentru distrugerea buruienilor si pentru combaterea asa-numitilor „daunatori”.

Una dintre ele este utilizarea de remedii casnice. Fie ca apa cu otet, gunoi de grajd sau sapun impotriva afidelor, toate aceste alternative mai ieftine si mai sensibile sunt de preferat pentru a va proteja sanatatea si a nu polua inutil mediul inconjurator.

Citeste si articolul :   De ce sunt oamenii mereu nemultumiti de ei insisi

Insectele benefice naturale sunt de asemenea o optiune. In loc sa le ucida cu toxine, lasati pasarile, viermii, insectele si mamiferele mici sa-si faca treaba. Aricii mananca melci, pasarile iubesc afidele, viermii slabesc solul si alimenteaza plantele cu oxigen. Microorganismele descompun deseurile si creeaza cel mai bun ingrasamant. Acest cosmos natural functioneaza foarte bine si asigura autoreglarea daca nu este confundat cu aditivi chimici.

6.Fertilizare gresita

Mai ales cand vine vorba de fertilizare, nu aveti nevoie de aditivi chimici sau ingrasaminte sintetice din comert. Este mai ecologic si mai ieftin cu humus sau compost.

Deoarece humusul este ideal pentru optimizarea calitatii solului. Deseurile au fost procesate anterior de miliarde de microorganisme si furnizeaza suficiente minerale. In primul rand, ar trebui sa alegeti locul potrivit pentru compost. Acest lucru ar trebui sa fie usor accesibil si protejat in mod rezonabil impotriva soarelui si ploii. Daca nu aveti atat de mult spatiu, ar trebui sa folositi containere.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.