Istoria vampirilor

Vampirii sunt fiinte mitologice malefice care cutreiera lumea noaptea cautand oameni cu al caror sange se hranesc. Pot fi cei mai cunoscuti monstri clasici dintre toti.

Majoritatea oamenilor asociaza vampirii cu contele Dracula, subiectul legendar, care suge sangele din romanul epic al lui Bram Stoker, Dracula, care a fost publicat in 1897. Dar istoria vampirilor a inceput cu mult inainte de nasterea lui Stoker.

Ce este un vampir?

Exista aproape la fel de multe caracteristici diferite ale vampirilor pe cat exista legende ale vampirilor. Dar principala caracteristica a vampirilor (sau vampirilor) este ca beau sange uman. De obicei, scurge sangele victimei folosind coltii ascutiti, ucigandu-i si transformandu-i in vampiri.

Publicitate

In general, vampirii vaneaza noaptea, deoarece lumina soarelui le slabeste puterile. Unii pot avea capacitatea de a se transforma intr-un liliac sau un lup. Vampirii au o putere superioara si au adesea un efect hipnotic, senzual asupra victimelor lor. Nu isi pot vedea imaginea intr-o oglinda si nu arunca umbre.

Vlad Tepes

Se crede ca Bram Stoker l-a numit contele Dracula dupa Vlad Dracula, cunoscut si sub numele de Vlad Tepesul. Vlad Dracula s-a nascut in Transilvania, Romania. A condus Tara Romaneasca, Romania, din 1456-1462.

Citeste si articolul :   5 mituri despre cofeina si cafea care sunt gresite

Unii istorici il descriu ca un conducator drept – totusi brutal – crud, care a luptat cu vitejie impotriva Imperiului Otoman. Si-a castigat porecla pentru ca modalitatea lui preferata de a-si ucide dusmanii era sa-i impinga pe un tarus de lemn.

Potrivit legendei, lui Vlad Dracula i-a placut sa ia masa in mijlocul victimelor sale pe moarte si sa-si scufunde painea in sangele lor. Nu se stie daca aceste povesti sangeroase sunt adevarate. Multi oameni cred ca aceste povesti au starnit imaginatia lui Stoker pentru a-l crea pe contele Dracula, care era si el din Transilvania, a supt sangele victimei sale si ar putea fi ucis dandu-i o miza prin inima.

Vampirii sunt reali?

Superstitia vampirilor a prosperat in Evul Mediu, mai ales ca ciuma a decimat orase intregi. Boala a lasat adesea in urma leziuni ale sangerarii gurii asupra victimelor sale, ceea ce pentru cei fara studii era un semn sigur de vampirism.

Citeste si articolul :   Titanic

Nu era neobisnuit ca oricine cu o boala fizica sau emotionala necunoscuta sa fie etichetat ca vampir. Multi cercetatori au indicat porfiria, o afectiune a sangelui care poate provoca vezicule severe pe pielea expusa la lumina soarelui, ca o boala care ar fi putut fi legata de legenda vampirilor.

Unele simptome ale porfiriei pot fi ameliorate temporar prin ingerarea de sange. Alte boli acuzate pentru promovarea mitului vampirilor includ rabia sau gusa.

Cand un suspect de vampir a murit, trupurile lor erau deseori dezinteresate pentru a cauta semne de vampirism. In unele cazuri, o miza a fost bagata prin inima cadavrului pentru a se asigura ca raman morti. Alte relatari descriu decapitarea si arderea cadavrelor suspectate de vampiri pana in secolul al XIX-lea.

Mercy Brown

Mercy Brown poate rivaliza cu contele Dracula ca fiind cel mai notoriu vampir. Spre deosebire de contele Dracula, Mercy era insa o persoana reala. Locuia in Exeter, Rhode Island si era fiica lui George Brown, un fermier.

Dupa ce George a pierdut multi membri ai familiei, inclusiv Mercy, la sfarsitul anilor 1800 din cauza tuberculozei, comunitatea sa a folosit Mercy ca tap ispasitor pentru a explica moartea lor. In acea perioada era obisnuit sa dai vina pe mai multi morti intr-o singura familie pentru „strigoi”. Trupurile fiecarui membru al familiei decedate au fost deseori exhumate si cautate semne de vampirism.

Citeste si articolul :   Istoria trandafirilor

Cand trupul lui Mercy a fost exhumat si nu a prezentat o descompunere severa (nu este surprinzator, deoarece corpul ei a fost plasat intr-o bolta supraterana in timpul iernii din New England), orasenii au acuzat-o ca este vampir si ca ii imbolnaveste familia. I-au taiat inima, au ars-o, apoi i-au hranit cenusa fratelui bolnav. Poate nu surprinzator, a murit la scurt timp dupa aceea.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.