Avertizare ANM: Cod portocaliu de ninsori abundente si viscol puternic. Judetele afectate

Meteorologii ANM au emis cod portocaliu de ninsori abundente si viscol puternic pentru 12 judete, pana miercuri seara.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, in cursul zilei de marti, o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente si viscol puternic valabila pana miercuri seara in 12 judete. De asemenea, ANM a mai emis un Cod galben de precipitatii mixte si vant, ce afecteaza peste trei sferturi din tara, pana vineri dimineata.

Conform meteorologilor, in intervalul 16 martie, ora 14:00 – 17 martie, ora 23:00, va fi in vigoare Codul portocaliu de intensificari sustinute ale vantului, ninsori abundente si viscol puternic in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura. In aceste zone, va ninge abundent, iar vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale de peste 90 – 110 km/h, in special la altitudini de peste 1.500 de metri, unde va fi viscol puternic, zapada troienita, iar vizibilitatea va scadea sub 50 de metri.

Citeste si articolul :   Un val de aer polar ajunge in Romania.Vremea se schimba radical

Publicitate

Publicitate

Judetele vizate de avertizarea Cod portocaliu sunt: Covasna, Vrancea, Buzau, Brasov, Prahova, Arges, Sibiu, Valcea, Alba, Hunedoara, Gorj si Caras-Severin.

De asemenea, in perioada 16 martie, ora 10:00 – 18 martie, ora 6:00, se afla in vigoare un Cod galben de precipitatii mixte si vant in majoritatea regiunilor, inclusiv in Bucuresti.

In perioada mentionata mai sus, vor fi precipitatii in majoritatea zonelor, iar in regiunile din sudul, estul si centrul tarii, precum si zonele montane si submontane se vor cumula cantitati de apa local intre 25 si 35 l/mp si pe spatii mai mici, indeosebi in jumatatea de est a Munteniei, de 40 – 70 l/mp. Vor fi mai ales ploi, dar treptat in Transilvania si local in Maramures, iar incepand din noaptea de marti spre miercuri (16 /17 martie) si in vestul si nordul Moldovei, vor predomina ninsorile.

In toata zona montana si local in Transilvania si zona subcarpatica din Moldova stratul de zapada nou depus va fi consistent. Tot la munte, la peste 1.500 de metri altitudine, temporar vantul va sufla puternic, cu rafale de 70 – 90 km/h, viscolind ninsoarea si determinand scaderea vizibilitatii, iar intensificari de pana la 55 – 65 km/h vor fi si in sudul Banatului si al Olteniei si local in Moldova si estul Munteniei.

Citeste si articolul :   Nicusor Dan nu poate prelua mandatul de primar. Acuzatii dure

ANM precizeaza ca intensificari ale vantului vor fi pe arii mai restranse si cu viteze mai mici si in restul teritoriului.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.