De ce este important seleniul pentru organism?

1.Doza zilnica de seleniu este diferita pentru fiecare persoana: 20 mcg sunt suficienti pentru bebelusi, 80 mcg pentru adolescenti, 100-110 pentru femei si 140 pentru barbati. mcg de seleniu zilnic.

2.Conform cercetarilor efectuate de Institutul de nutritie al Academiei Ruse de Stiinte Medicale, seleniul este unul dintre cele mai deficitare elemente in randul oamenilor  (alaturi de vitaminele C, grupa B, iod, magneziu, zinc, calciu).

3.Seleniul patrunde cel mai adesea in corpul uman din pestii de mare (in special o multime din macrou si ton) si din fructele de mare. Produsele din carne sunt, de asemenea, bogate in seleniu – mai ales seleniul se afla in ficat de vita si rinichi. Seleniul se gaseste in ouale de pui. Exista acest element in produsele pe baza de plante. Cerealele se disting printr-un continut ridicat de seleniu (este foarte mult in fulgi de ovaz, hrisca, tarate de grau, paine de secara), seminte de floarea-soarelui, nuci, unele legume (printre care campionii sunt usturoiul, rosiile).

Citeste si articolul :   Carbunele elimina toxinele din organism si scade colesterolul. Iata lista intreaga de probleme pe care le rezolva carbunele medicinal

4.Lipsa de seleniu in corpul unei femei insarcinate poate fi indicata de slabiciune, durere musculara, functii de protectie scazute ale corpului (de exemplu, raceli frecvente), anemie si probleme cu rinichii.

Publicitate

5.Cercetarile stiintifice serioase au dovedit ca seleniul ajuta la cresterea imunitatii (de aceea este atat de important sa nu omiteti administrarea acestui element in timpul sezonului de SARS si epidemii de gripa), stimuleaza procesele metabolice din organism, imbunatateste functia de reproducere si participa la procesul de hematopoieza, care este atat de importanta pentru viitoarea mama.

6.Mineralul are un efect pozitiv asupra functionarii glandei tiroide, deoarece normalizeaza metabolismul iodului. Iar seleniul ajuta la producerea de enzime si hormoni de catre organism.

7.Seleniul este considerat un mineral de frumusete, deoarece imbunatateste textura pielii. Ofera putere unghiilor si parului. Apropo, decojirea pielii, unghiile slabe si caderea parului sunt primele semnale pe care organismul le da atunci cand nu are seleniu. Alte indicii ale deficientei sale sunt pierderea poftei de mancare, oboseala cronica, suferinta emotionala si anxietatea crescuta la femeia insarcinata.

Citeste si articolul :   8 semne neasteptate ale afectiunilor hepatice

8.Seleniul este necesar femeilor insarcinate pentru a mentine oasele, care sunt acum supuse unui stres suplimentar, pentru un somn normal si functia creierului. Si odata ce intra in laptele matern, aceasta substanta va ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte mai repede.

9.Daca mama depaseste greutatea stabilita pentru o anumita perioada de sarcina, medicul ii recomanda sa reduca aportul de calorii. Este important ca in acest moment femeia sa ia complexe de vitamine si minerale, care trebuie sa contina in mod necesar seleniu.

10.Se crede ca seleniul este capabil sa protejeze oamenii si animalele de efectele nocive ale radicalilor liberi si previne imbatranirea.

11.Acest element protejeaza impotriva artritei, infarctului si accidentului vascular cerebral, pastreaza acuitatea vizuala.

12.Iar mineralul ajuta organismul sa scape de metalele grele – plumbul si mercurul.

13.Este mai bine ca femeile insarcinate sa ia seleniu intr-o companie cu vitaminele E si C – acest lucru creste imediat eficienta tuturor celor trei elemente.

Autor