Romania suspenda preventiv o saptamana vaccinarea cu lotul AstraZeneca

Vaccinarea cu serul dezvoltat de compania AstraZeneca va fi supendata in Romania timp de o saptamana. Anuntul a fost facut de  catre autoritati, joi seara, dupa ce mai multe tari au luat decizia de a opri vaccinare cu acest ser in urma unor suspiciuni ca ar duce la efecte secundare grave.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita, anunta ca Romania nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridica suspiciuni la nivel european. Medicul a precizat ca a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite in 17 state.

”Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra caruia exista aceasta suspiciune ca ar fi potential legat de aparitia unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat intr-o perioada de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, aparitia unor cheaguri de sange. Agentia Europeana a Medicamentului a analizat aceste cazuri si a stabilit la acest moment ca nu ar fi un indiciu in ceea ce priveste relatia de cauzalitate”, a declarant, joi, Valeriu Gheorghita.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mentionat ca lotul respective a avut 1,6 milioane de doze, niciuna neajungand in Romania.

Publicitate

”Lotul asupra caruia s-a ridicat aceasta suspiciune si care este in evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite in circa 17 tari europene. As mentiona ca Romania nu a primit doze din acest lot”, a mai declarat Valeriu Gheorghita.

Valeriu Gheorghita a declarat ca in Romania nu au fost semnalate efecte adverse grave la vaccinarea cu serul AstraZeneca.

”Sunt peste 200.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca. In Romania nu au fost raportate efecte adverse deosebite legate de acest tip de vaccin. Au fost, intr-adevar, raportate mai frecvent reactii adverse, dar ele sunt cele anticipate, cunoscute, respectiv cele locale la locul de administrate si cele generale, care constau in durere de cap, febra, frisoane, dureri musculare sau articulare, care persista, intr-adevar, pe o perioada mai indelungata de timp, de circa una-doua-trei zile medie si care se amelioreaza sub tratamentul obisnuit cu antitermic si antiinflamator”, a mai declarat Valeriu Gheorghita.

Citeste si articolul :   59 de grade in ”Sahara Romaniei”. Ce au facut localnicii ca sa-si salveze animalele

”Aceasta decizie poate fi luata oricand, cat mai repede dupa ce noi vom fi instiintati de motivul deciziei statelor europene. Ne inereseaza sa stim care a fost motivul, tinand cont ca in momentul de fata tarile care au suspendat vaccinarea fac parte din cele care au receptionat doze din lotul asupra caruia planeaza aceasta suspiciune de legatura cu acele evenimente trombotice. Agentia Europeana a Medicamentului analizeaza in momentul de fata toate cazurile raportate, cele 22 de cazuri raportate la nivel european si in scurt timp va face o precizare asa cum este si firesc, ca aceasta decizie sa fie recomandata de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piata a acestui vaccin”.

Danemarca, urmata de Norvegia, au anuntat joi suspendarea folosirii vaccinului impotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, in urma unor tulburari de coagulare a sangelui semnalate la persoane vaccinate cu acest vaccin. Un asemenea caz a fost semnalat pe teritoriul danez.

COMITETUL NATIONAL DE COORDONARE A ACTIVITATILOR PRIVIND VACCINAREA IMPOTRIVA COVID-19 face urmatoarele precizari:

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite in 17 tari din Uniunea Europeana (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franta, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv si pentru care Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o investigatie, mentionam ca Romania nu a primit doze din acest lot.

Citeste si articolul :   Ministrul Sanatatii a facut anuntul: "In a doua jumatate a lunii octombrie..."

In ceea ce priveste lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporara a vaccinarii cu vaccinul din lotul mentionat, precizam ca Romania a receptionat prima transa de vaccin AZ de 81.600 doze in data de 07.02. ac. Incepand cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite in urmatoarele judete: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Caras Severin, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Valcea si Vaslui. Celelate 4.257 se regasesc in Centrele de vaccinare din judetele Bacau, Bihor, Botosani, Dolj, Gorj, Iasi, Neamt, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

In cursul acestei seri, a avut loc o sedinta la care au participat reprezentantii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situatia celor doua loturi de vaccinuri a fost analizata si s-au decis, in unanimitate, urmatoarele aspecte:

1. Ca masura de extrema precautie s-a hotarat carantinarea temporara a dozelor ramase pana la finalizarea evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului;

2. Se continua vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutica AstraZeneca din celelalte loturi existente in momentul de fata in Romania;

3. Se inlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente in centrele de vaccinare, astfel incat procesul de imunizare sa nu fie afectat.
Mentionam faptul ca aceasta decizie a fost luata ca o masura de precautie extrema, fara sa existe in acest moment in Romania niciun argument stiintific care sa fi impus aceasta hotarare.

Citeste si articolul :   Raed Arafat a facut anuntul: Adio relaxare! Lista rosie facuta de OMS

Reiteram faptul ca decizia de carantinare a lotului respectv a fost luata exclusiv pe baza evenimentului raportat in Italia.

Astazi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate in Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunta faptul ca la acest moment nu exista indicii care sa ateste o legatura de cauzalitate intre vaccin si evenimentele adverse raportate.

Agentia Europeana a Medicamentului recomanda in continuare vaccinarea cu AstraZeneca: Nu exista riscul unor tromboze mai puternice

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrarii” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind ca la ora actuala nimic nu demonstreaza riscul unei coagulari sanguine mai puternice (tromboze) in cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. In total, 9 tari au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.