A fost eliminata restrictia de varsta pentru vaccinul AstraZeneca

In urma recomandarilor Grupului Stiintific si Medical din cadrul Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19, a Ministerului Sanatatii si a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), s-a luat decizia renuntarii la limita de varsta pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Masura vine ca urmare a aparitiei noilor date stiintifice, a experientei si deciziilor altor state europene, precum si a recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru prevenirea infectarii cu virusul SARS-CoV-2, sens in care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adultilor cu varsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determina sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi si globule albe specializate care actioneaza impotriva virusului, oferind astfel protectie impotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administreaza doua doze de vaccin, dupa un interval cuprins intre 4-12 saptamani de la prima doza.

Info Background

Agentia Europeana a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizatiei conditionate de punere pe piata pentru vaccinul impotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranta si eficacitatea vaccinului si a recomandat prin consens acordarea de catre Comisia Europeana a autorizatiei conditionate de punere pe piata.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin impotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare in statele membre ale Uniunii Europene si, implicit, in Romania.

Pe platforma se pot face programari la vaccinare

Cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, pe platforma electronica se pot realiza programari pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminarii restrictiei de varsta. Vaccinul se adreseaza persoanelor cu varste de peste 18 de ani care, potrivit Strategiei nationale de vaccinare impotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice si persoanele cu dizabilitati.

Modalitatile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin apartinatori sau prin directiile de asistenta sociala de la nivelul primariilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cat si prin call center, la numarul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecarui judet in parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.

Citeste si articolul :   Presedintele Klaus Iohannis, anunt despre vaccinare: ”Din martie incepem vaccinarea populatiei generale"

In centrele de vaccinare se vor utiliza atat doze receptionate de Romania in transele curente, cat si in transele anterioare, pe baza solicitarilor transmise la Centrul National si centrele regionale de depozitare, prin directiile de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti.

In Romania, alocarea dozelor de vaccin se realizeaza conform calendarului de livrare pus la dispozitie de firma producatoare, sens in care, periodic, tara noastra primeste transele de vaccin necesare imunizarii populatiei. Pe masura ce noile transe ajung in Romania, aplicatia de programare se actualizeaza si permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populationale aflate in etapa curenta.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.