14 plante de interior care nu au nevoie de lumina

Aceste flori prefera sa ramana la umbra. Lumina directa a soarelui este chiar distructiva pentru multe dintre ele .

Majoritatea plantelor descrise in acest articol apartin categoriei de foioase decorative, adica tot farmecul lor nu este in flori, ci in frunze frumoase.

Aceste plante se descurca bine intr-o camera intunecata, ale carei ferestre nu sunt orientate spre partea insorita. Ghivecele pot fi asezate in siguranta departe de fereastra, in spatele camerei.

1. Aglaonema

Toata frumusetea aglaonemului se afla in frunzele sale alungite. Floarea creste foarte incet, astfel incat sa o puteti transplanta la fiecare trei ani. Aglaonema iubeste hranirea, aerul cald si umed (va trebui sa pulverizati  apa pe ea des). In acelasi timp, nu tolereaza curentii de aer si fumul. Plantati planta intr-o oala mica si in afara razelor solare directe. Cu toate acestea, in plina umbra, frunzele galbene sau alb-verzui isi vor pierde efectul decorativ: din pestrite se vor transforma in verzi obisnuite.

Publicitate

2. Aspidistra

Una dintre cele mai rezistente plante de interior – nu degeaba britanicii o numesc  planta din fonta.  Cu toate acestea, lumina directa a soarelui poate arde frunzele, asa ca tineti ghiveciul  de aspidistra departe de fereastra. Este necesar sa transplantam o floare numai daca este absolut necesar – o data la cinci ani.

3. Aspleniu

Aceasta planta din familia ferigilor este destul de mare: frunzele sale xifoide ajung la 60 cm lungime. Aspleniu,ca o feriga adevarata,iubeste umbra si aerul umed. Pulverizarea regulata este obligatorie. In niciun caz nu asezati o oala cu o instalatie langa un radiator de incalzire centrala – aerul uscat si cald este distructiv pentru aceasta. O alta limitare: nu atingeti frunzele tinere ale aspleniumului – nu le place.

4. Sansevieria

Sansevieria, este limba soacrei, este ca o  piele de sarpe, creste la soare si la umbra, tolereaza aerul uscat, curentii de aer si udarile rare, nu poate fi transplantat ani de zile, iar planta va ramane puternica si frumoasa. Alegeti ceea ce va este mai aproape – frunze inalte de pana la 1 m sau rozete cu densitate mica. Ambele soiuri si alte soiuri sunt la fel de nepretentioase. Singurul lucru pe care sansevieria nu il poate suporta este umezirea solului. Iarna, puteti uita cu totul de udare.

Citeste si articolul :   Zece plante care atrag energia pozitiva si bunastarea in casa ta. Ar trebui sa ai cel putin una.

5. Scindaps (pothos)

In Marea Britanie, aceasta liana cu frunze cerate pestrite se numeste iedera diavolului. Dungi galbene sau albe, dungi si stropi impodobesc frunzele verzi stralucitoare ale scindapsului. Cu toate acestea, fiti pregatiti pentru ca acestia sa se estompeze usor in plina umbra. Aceasta planta populara arata minunat intr-un ghiveci  suspendat sau cand este plantata pe un perete. Nu tolereaza curentii de aer, aerul uscat si soarele direct. Pulverizati deseori scindapsul. Pentru ca planta sa se ramifice, capetele tulpinilor sunt ciupite.

6. Alpinism filodendron

Filodendronii sunt plante tropicale care iubesc aerul foarte umed si lumina difuza. Filodendronul catarator cu frunze verzi stralucitoare este cel mai mic si mai nepretentios din intreaga familie. Creste bine la umbra. Aceasta este o liana, deci asigurati-va ca lipiti o coloana in ghiveci, care va deveni un suport pentru planta. Si nu uitati sa pulverizati regulat.

Pentru o crestere normala, aceste plante trebuie doar sa fie departe de o fereastra bine luminata si chiar si o fereastra in care nu exista soare va deveni un paradis de lux pentru ele.

7. Dracaena

Dracaena este, de asemenea, numit un palmier fals pentru asemanarea sa externa – o tulpina lignificata, cu o gramada de frunze in partea de sus, aminteste foarte mult de un palmier . Dracaena este marginita de frunze inguste si lungi (pana la 70 cm) – una dintre cele mai nesolicitate din familie. Ea suporta usor umbra, intretinerea neglijenta si o scadere a temperaturii in timpul iernii (chiar si sub + 10 ° C). Dracaena se va simti cel mai bine la umbra deschisa, in apropierea ferestrei de est sau de vest. Ar trebui pulverizat cel putin ocazional.

Citeste si articolul :   5 ingrasaminte naturale pentru fertilizarea plantelor

8. Ferigi

Peste doua mii de specii de ferigi sunt potrivite pentru cultivarea acasa. Aceste plante tropicale sunt dispuse sa se  pastreze la umbra, dar nu vor tolera aerul uscat. Cele mai simple ferigi de pastrat sunt citromium, davallia, pteris cretan , nefrolepis , os cuibaritor, pelea cu frunze rotunde. Dar chiar si ei au nevoie de pulverizare frecventa a frunzelor, mai ales in timpul sezonului cald . Pastrati solul in vasul de feriga umed tot timpul.

9. Iedera

O liana foarte populara care creste rapid, acoperind peretii cu o „cascada” verde.  Plantele cu o culoare uniforma a frunzelor sunt mai putin spectaculoase decat cele pestrite – galben si alb-verde. Secretele succesului in iedera in crestere: umbra partiala, sprijin obligatoriu, pulverizare frecventa (inclusiv iarna!), Transplantarea la fiecare doi ani intr-un ghiveci  cu diametru mare.

10. Tolmia

Acest tufis de frunze verzi stralucitoare este una dintre cele mai dure plante de interior. Se simte minunat intr-o camera racoroasa, departe de soare direct. Dar aerul cald si uscat este distructiv pentru ea. In tolmiya, pe frunze se formeaza lastari, care se inradacineaza usor, transformandu-se intr-o noua planta.

11. Fatsia japonica

Fatsia a fost cultivata inca din epoca victoriana (din secolul al XIX-lea) pentru frunzele sale frumoas stralucitoare. Planta iubeste frigul  si lumina puternica, dar se poate adapta la orice conditii. Este mai bine sa cumparati o planta mica – va creste rapid (daca o hraniti si o replantati anual) si dupa cativa ani va atinge o inaltime de un metru.

Citeste si articolul :   Sfaturi pentru prevenirea si indepartarea bolilor la tomate

Pentru a obtine o tufa voluminoasa, taiati capetele lastarilor in fiecare primavara. Fatsia iubeste pulverizarea frecventa, precum si sa faca dus din cand in cand.

12. Ficus pitic

Spre deosebire de „fratele sau mai mare” –  este o planta mica de acoperire a solului   care se poate infasura cu verdeata si un suport pentru stalpi si pamantul intr-un vas larg. Are o tulpina subtire, asemanatoare sarmei si frunze mici (pana la 2,5 cm) in forma de inima. Nu tolereaza lumina puternica a soarelui si aerul uscat, asa ca tineti ficusul pitic departe de fereastra, pulverizati si apa deseori cu apa calda. Nu-i plac transplantarle  frecvente.

13. Fatskhedera lizei

Un hibrid de fatsie si iedera este la fel de nepretentios ca si descendentii sai. Prefera racoarea, dar iarna poate rezista la temperaturi de pana la + 20 ° C. Poate creste ca un tufis, ca o fatsie, sau se onduleaza de-a lungul unui suport, ca iedera. Daca vara tineti ghiveciul  fundul camerei, iarna este mai bine sa o rearanjati pe pervaz. Pulverizati frunzele cat mai des posibil si asigurati-va ca solul din ghiveci  nu se usuca.

14. Fittonia

Aceasta planta este usor de recunoscut prin reteaua sa caracteristica de vene albe, roz sau rosii pe frunze ovale de catifea. Creste bine la umbra partiala, dar numai intr-o singura conditie – daca ii puteti oferi o umiditate ridicata constanta. De aceea Fittonia este preferata sa creasca intr-un terariu sau „gradina cu sticle”. Primavara, lastarii goi sunt taiati, iar planta in sine este impartita.

Publicitate

Autor