Calendar ortodox 17 februarie 2021. Este praznuit Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron. Ce rugaciune trebuie sa spui daca vrei sa iti mearga bine tot anul

Calendar ortodox 17 februarie 2021. Biserica Ortodoxa praznuieste in aceasta zi pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron.

Teodor Tiron (in greaca: Θεόδωρος ο Τήρων; n. secolul al III-lea d.Hr., Amasya, Turcia – d. 17 februarie 306 d.Hr., Amasya, Turcia) este un sfant mare mucenic crestin care a trait pe vremea imparatilor Maximian si Maximin. Era militar si a fost ucis in timpul persecutiei lui Maximin (aprox. 303). Praznuirea lui se face la 17 februarie la ortodocsi si pe 9 noiembrie la catolici. In ortodoxie, in prima sambata din Postul Mare se face pomenire de minunea colivei, pe care a facut-o la 50 de ani dupa moartea sa.

Viata

Fiind incorporat de curand in oastea tironilor si facand parte din ceata prepozitului Vringa, a fost chemat de acesta la cercetare si a marturisit ca Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca pe niste statui neinsufletite si lucruri facute de mainile omenesti. Dandu-i-se vreme sa se gandeasca mai bine, el nu a cheltuit aceea vreme in nelucrare, ci a savarsit o fapta cat se poate de mare. A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor. Drept aceea, fiind prins si marturisind ca el singur a fost cel care a dat foc statuii, a fost chinuit in diferite chipuri si a fost omorat prin arderea de viu intr-un cuptor aprins.

Minunea colivei, savarsita de Sf. Teodor Tiron

La 50 de ani dupa moartea lui Teodor, imparatul Iulian Apostatul (361-363), dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sf. Teodor Tiron, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Constantinopolului Eudoxie, i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere: coliva.

Sarbatorire si posteritate

In amintirea minunii savarsite de el, Biserica Ortodoxa sarbatoreste anual pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron in prima sambata a Postului Mare. Vinerea seara, la Sfanta Liturghie a Darurilor Inainte Sfintite, dupa rugaciunea amvonului se canta Canonul Sf. Mare Mucenic Teodor, compus de sfantul Ioan Damaschin.

Dupa aceasta, se sfinteste coliva si se imparte credinciosilor. Aceasta sarbatoare a Sf. Mare Mucenic Teodor, din prima sambata a Postului Mare, a fost randuita pe vremea Patriarhului Nectarie al Constantinopolului (381-397).

Citeste si articolul :   Pulverizati rosiile cu apa si bicarbonat de sodiu. Este de necrezut cat de benefic este acest amestec

Rugaciunea pe care trebuie sa spui pe 17 februarie

Canon de rugaciune catre Sfantul Teodor Tiron

Troparul Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron, glasul al 4-lea:

“Mari sunt faptele credintei! in izvorul vapaii ca intr-o apa de odihna Sfantul Mucenic Teodor s-a bucurat. Ca in foc cu totul fiind ars, ca o paine placuta Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugaciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mantuieste sufletele noastre.

Cantarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea Egiptului scapand israeliteanul, striga: Mantuitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Luptand pana la capat, mucenice al lui Hristos, lupta cea Dumnezeiasca si calatoria savarsind-o, pazind credinta, ai aflat cununa Dumnezeiestii Dreptati.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor Tiron, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Facandu-te dantuitor ceresc impreuna cu cei fara de trupuri, marite, izbaveste de primejdii si de necazuri pe cei de pe pamant, care te cheama intr-ajutor.

Citeste si articolul :   Lasata Secului pentru Postul Craciunului 2024. Ce sa faci ca sa iti mearga bine tot anul viitor

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Luand de la Hristos Marirea cea mai presus de fire, purtatorule de chinuri, inconjori tot pamantul smulgand din nevoi pe toti cei ce intru credinta cu evlavie te lauda pe tine. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Ceea ce in chip de negrait ai nascut pe intelepciunea si Cuvantul Tatalui, tamaduieste rana cea cumplita a sufletului meu si potoleste durerea inimii mele.”

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.