Avertizare NASA: Un asteroid gigant va trece pe langa Pamant in luna martie

Un asteroid cu o latime de doua ori mai mare decat cea mai inalta cladire din lume va trece pe langa Pamant in martie si a fost numit „potential periculos” de catre NASA .

Este putin probabil ca asteroidul, numit 231937 (2001 FO32), sa loveasca Pamantul, deoarece se va afla la 1,2 milioane de mile de planeta – de cinci ori mai departe decat Luna.

Cu toate acestea, NASA anunta orice roca spatiala care se afla la mai putin de 93 de milioane de mile de noi ca fiind „obiect apropiat de pamant”, care este la trei sferturi din distanta de 120 de milioane de mile pana la Marte. Roca spatiala cu o latime de o jumatate de mila se va afla cel mai aproape de planeta noastra la aproximativ 16:03 GMT pe 21 martie. A fost etichetata ca „potential periculoasa”, deoarece „ar putea” sa loveasca planeta la un moment dat in viitorul sistemului solar.

Citeste si articolul :   Medic roman din SUA: "Domnului Adrian Streinu Cercel as dori sa-i raspund: Da. Unora dintre noi, se pare ca le-a luat Dumnezeu mintile"

Asteroidul 231937 este cea mai mare piatra spatiala care s-a „apropiat” de Pamant in acest an si de peste doua ori mai mare decat cea mai inalta cladire de pe Pamant – Burj Khalifa.

Ar trebui sa fie posibil sa vedeti asteroidul printr-un telescop, imediat dupa apusul soarelui, pe 21 martie, privind usor deasupra orizontului sudic.

Asteroidul a fost detectat pentru prima data in 2001 de o serie de telescoape din New Mexico care fac parte din programul Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR).

Proiectul MIT este finantat de Fortele Aeriene ale SUA si NASA si a detectat roca spatiala pe 23 martie 2001 si se afla sub observatie de atunci, scrie Daily Mail.

Folosind aceste observatii, astronomii au calculat orbita si au descoperit cat de aproape va fi de Pamant si au stabilit ca va ajunge la 77.000 mph.

SpaceReference.org a scris despre asteroid:

„Pe baza luminozitatii sale si a modului in care reflecta lumina, 2001 FO32 are probabil un diametru cuprins intre 0,767 si 1,714 kilometri, ceea ce il face mai mare de ~ 97% fata de alti asteroizi”

Citeste si articolul :   Istoria Diavolului

Asteroidul va fi vizibil printr-un telescop cu deschidere de opt inci, imediat dupa apusul soarelui, pe 21 martie, privind usor deasupra orizontului sudic.

Este posibil sa vedeti roca spatiala pe masura ce trece peste planeta in martie daca aveti un telescop cu o deschidere de cel putin opt centimetri.

Pentru a-l gasi, arata chiar deasupra orizontului, in cerul sudic, va aluneca prin constelatiile sudice ale Scorpionului si Sagetatorului.

Cel mai bine se va vedea in Marea Britanie.

NASA urmareste cu atentie toti asteroizii din apropierea Pamantului pentru a stabili daca vreunul ar putea fi aproape de a lovi planeta.

Cercetatorii au descoperit majoritatea asteroizilor care au o dimensiune de aproximativ un kilometru, dar sunt acum in cautarea celor care au aproximativ 140 m – deoarece ar putea provoca daune catastrofale.

Desi nimeni nu stie cand va avea loc urmatorul mare impact, oamenii de stiinta s-au trezit sub presiunea de a prezice – si de a intercepta – sosirea acestuia.

Citeste si articolul :   La doua luni de la disparitia lui Costin Marculescu, fosta iubita a rabufnit: "Nu l-am putut ierta"

„Mai devreme sau mai tarziu vom avea … un impact minor sau major”, a spus Rolf Densing, care conduce Centrul European de Operatiuni Spatiale (ESOC) din Darmstadt

S-ar putea sa nu se intample in zilele noastre, a spus el, dar „riscul ca Pamantul sa fie lovit intr-un eveniment devastator intr-o zi este foarte mare”.

„Deocamdata, nu putem face nimic”

Autor