Africa de Sud a oprit utilizarea vaccinului contra coronavirusului AstraZeneca-Oxford dupa ce au aparut dovezi ca vaccinul nu proteja in cazul tulpinii sud-africane a virusului SARS-CoV-2
Constatarile au fost o lovitura devastatoare a eforturilor tarii de a combate pandemia.
Oamenii de stiinta din Africa de Sud au declarat duminica ca o problema similara a avut loc in randul persoanelor care au fost infectate de versiunile anterioare ale coronavirusului: imunitatea pe care au dobandit-o in mod natural nu pare sa-i protejeze de cazurile usoare sau moderate atunci cand sunt reinfectate cu noua varianta, cunoscuta sub numele de B .1.351.
Un milion de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford au ajuns in Africa de Sud , dar au reprezentat un esec enorm pentru tara, unde se stie ca peste 46.000 de persoane au murit din cauza virusului. Varianta B.1.351 s-a raspandit deja in cel putin 32 de tari, inclusiv in Statele Unite.
Numarul redus de cazuri evaluate ca parte a studiilor subliniate de oamenii de stiinta din Africa de Sud a facut dificila identificarea efectului precis al variantei. Si nu a fost clar daca vaccinul AstraZeneca-Oxford a protejat impotriva bolilor severe din varianta B.1.351, scrie nytimes.com
Publicitate
Participantii la studiile clinice care au fost evaluati au fost relativ tineri si este putin probabil sa se imbolnaveasca grav, ceea ce face imposibil pentru oamenii de stiinta sa stabileasca daca varianta a interferat cu capacitatea vaccinului AstraZeneca-Oxford de a proteja impotriva Covid-19 sever, spitalizari sau decese.
Cu toate acestea, pe baza raspunsurilor imune detectate in probele de sange de la persoanele carora li s-a administrat vaccinul, oamenii de stiinta au spus ca vaccinul ar putea sa protejeze inca impotriva cazurilor mai severe.
Daca mai multe studii, oficialii din sanatate din Africa de Sud au declarat duminica ca vor lua in considerare reluarea utilizarii vaccinului AstraZeneca-Oxford.
Chiar si asa, faptul ca a demonstrat o eficacitate minima in prevenirea cazurilor usoare si moderate ale noii variante s-a adaugat dovezilor ca vaccinurile actuale sunt putin eficiente impotriva noilor tulpini. Aceste descoperiri nu au fost publicate intr-o revista stiintifica.
Pfizer si Moderna au spus ambele ca studiile preliminare de laborator indica faptul ca vaccinurile lor, desi sunt protectoare, sunt mai putin eficiente impotriva B.1.351. Novavax si Johnson & Johnson au, de asemenea, secventiat probe de testare de la participantii la studiile clinice din Africa de Sud, unde varianta a cauzat marea majoritate a cazurilor – si ambele au raportat o eficacitate mai mica acolo decat in Statele Unite.
„Aceste rezultate sunt o verificare a realitatii”, a declarat Shabir Madhi, virolog la Universitatea din Witwatersrand, care a condus studiul vaccinului AstraZeneca-Oxford in Africa de Sud, despre descoperirile actuale.
Pauza in lansarea in tara a vaccinului AstraZeneca-Oxford inseamna ca primele transporturi vor fi acum plasate in depozite. In schimb, oficialii din Africa de Sud din domeniul sanatatii au declarat ca vor inocula lucratorii din sanatate in urmatoarele saptamani cu vaccinul Johnson & Johnson, care are o eficacitate puternica in prevenirea cazurilor severe si a spitalizarilor cauzate de noua varianta.
Johnson & Johnson a solicitat o autorizatie de utilizare de urgenta in Africa de Sud.
In studiul AstraZeneca-Oxford din Africa de Sud, aproximativ 2000 de participanti au primit fie doua doze de vaccin, fie vaccinuri placebo.
Nu a existat practic nicio diferenta in numarul persoanelor din grupurile de vaccin si placebo care au fost infectate cu B.1.351, sugerand ca vaccinul a facut putin pentru a proteja impotriva noii variante. Nouasprezece din cele 748 de persoane din grupul carora li s-a administrat vaccinul au fost infectate cu noua varianta, comparativ cu 20 din 714 de persoane din grupul caruia i s-a administrat un placebo.
Acest lucru echivaleaza cu o eficacitate a vaccinului de 10%.
Publicitate