Expertul in sanatate publica, Razvan Chereches, a fost intrebat de un profesor cum poate sa se protejeze si sa protejeze copiii dupa inceperea scolii fata in fata. El a oferit sapte sfaturi pentru protectia profesorului si patru sfaturi pentru protejarea elevilor.
In total sunt sapte sfaturi pentru profesori ca sa se protejeze dupa inceperea scolii. In primul rand, expertul in sanatate publica, Razvan Chereches, le recomanda profesorilor care au boli cronice sa ramana acasa si sa continue activitatea in sistem online.
„1.Ca sa va protejati, in primul rand daca aveti o boala cronica sau o comorbidiate, care va expune riscului de simptome severe sau chiar deces in caz de COVID -19, luati in calcul in mod foarte serios sa ramaneti acasa, sa va continuati actvitatea in sistem online, cu adeverinta medicala.
2. In dimineata zilei, inainte sa plecati la lucru, daca aveti simptome digestive sau respiratorii atunci anuntati scoala, contactati medicul de familie sau chiar sunati la 112 daca simptomele sunt severe.
3.Purtati masca in permanenta de la iesirea din casa pana in momentul in care va intoarceti din nou acasa. Guvernul ar trebui sa ofere masti gratuite pentru toti profesorii, pentru toti elevii, astfel incat sa fie un proces educational decent. Faptul ca nu ofera aceste masti mi se pare o injustitie si o inechitate cumplita. Optim ar fi sa va schimbati masca la o ora sau doua, astfel sa-si pastreze integritatea in caz ca se umezeste si sa purtati doua masti, din cauza noii tulpini. Optim, complet nerealist.
4.In permanenta, pe parcursul zilei, trebuie pastrata o distanta de un metru, un metru jumatate fata de toate persoanele din jur astfel incat sa reduceti riscul de infectie
5.Asigurati-va ca spatiile in care sunteti pe parcursul zilei sunt cat de bine ventilate posibil. Deschideti geamul cat de mult se poate si mentineti-l deschis cat mai mult, tinand cont de temperatura de afara.
6.Pe parcusul zilei atunci cand iesiti cu colegii la fumat si mancat pastrati distanta fata de ei. Mancatul si fumatul devin activitati solitare pentru ca se formeaza nori de aerosoli si riscati sa infectati sau sa va infectati.
7.Vaccinati va cat de repede se poate. Da, stiu platforma e blocata, dar atat cat de repede este posibil vaccinati-va ca sa va ofere protectie”, i-a sfatuit Chereches pe profesori.
Si in ceea ce-i priveste pe copii, expertul are o serie de reguli.
„1.Asigurati-va ca pe tot parcursul zilei copiii poarta masca si o poarta corect, atat peste nas, cat si peste gura
2. Asigurati-va ca in clasa copiii stau distantati unii de altii, minimum un metru. Aici as spune ca atat cat este posibil, dar in conditiile in care stau unii langa altii, riscul de infectare este mare. Asigurati-va cat este uman posibil ca sunt spatii alocate, iesiti in presa, anuntati directiunea ca nu sunt asigurate conditii care sa-i tina pe copii protejati, in cazul in care copiii nu pot sa stea distantati. Stiu, optim, nerealist!
3.Asigurati-va ca, in timpul pauzelor, copiii poarta masca si nu se aglomereaza unii peste altii.
4.Asigurati-va in permanenta ca sunteti atenti la ei. Daca vedeti un copil tusind sau ca nu se simte bine, instant scoteti-l din clasa, izolati-l, anuntati parintii si porniti procedura de protocol in caz de suspiciune, Stati in siguranta”, a mai spus Razvan Chereches.
Publicitate