Lipsa somnului pe timp de noapte te poate face nervos a doua zi. Si, in timp, lipsa somnului va poate incurca mai mult decat doar starea de spirit de dimineata.
Studiile arata ca obținerea unui somn de calitate in mod regulat va poate ajuta sa imbunatatiti tot felul de probleme, de la zaharul din sange pana la antrenamentele tale.
Iata de ce ar trebui sa-i oferi corpului tau somnul de care are nevoie.
Minte mai ascutita
Publicitate
Cand ramaneti fara somn, probabil veti avea probleme cu retinerea si amintirea detaliilor. Asta pentru ca somnul joaca un rol important atat in invatare, cat si in memorie.
Fara un somn suficient, este greu sa te concentrezi si sa primesti informații noi. De asemenea, creierul tau nu are suficient timp pentru a stoca corect amintirile, astfel incat sa le poti extrage mai tarziu.
Somnul iti lasa creierul sa ajunga din urma, astfel incat sa fii pregatit pentru ce urmeaza.
Iti inbunatateste stare de spirit
Un alt lucru pe care creierul tau il face in timp ce dormi este procesarea emotiilor tale. Mintea ta are nevoie de acest timp pentru a recunoaste si a reacționa in mod corect. Cand reduceti acest lucru, aveti tendinta de a avea mai multe reactii emotionale negative si mai putine reactii pozitive.
Lipsa cronica de somn poate creste, de asemenea, sansa de a avea o tulburare de dispozitie. Un studiu amplu a aratat ca, atunci cand aveti insomnie, aveti sanse de cinci ori mai mari sa dezvoltati depresie, iar sansele de anxietate sau tulburari de panica sunt chiar mai mari.
Reimprospatarea somnului va ajuta sa apasati butonul de resetare intr-o zi proasta, sa va imbunatatiti perspectiva asupra vietii si sa fiti mai bine pregatiti pentru a face fata provocarilor.
Inima mai sanatoasa
In timp ce dormi, tensiunea arteriala scade, oferindu-ti inimii si vaselor de sange un pic de odihna. Cu cat dormi mai putin, cu atat tensiunea arteriala ramane mai lunga in timpul unui ciclu de 24 de ore. Hipertensiunea arteriala poate duce la boli de inima, inclusiv accident vascular cerebral.
Timpul de nefunctionare pe termen scurt poate avea beneficii pe termen lung.
Realizare atletica
Daca sportul necesita explozii rapide de energie, cum ar fi lupte sau haltere, pierderea somnului nu va poate afecta la fel de mult ca in cazul sporturilor de rezistenta, cum ar fi alergatul, inotul si ciclismul. Dar nu va faceti niciun favor.
Pe langa faptul ca va jefuieste energia si timpul pentru repararea muschilor, lipsa somnului va afecteaza motivatia, ceea ce va ajuta sa ajungeti la linia de sosire. Va veti confrunta cu o provocare mentala si fizica mai grea – si veti vedea timpi de reactie mai lent.
Odihna adecvata va pregateste pentru cea mai buna performanta.
Publicitate