Cum se pastreaza painea proaspata pe o perioada mai lunga de timp

Atunci cand cumparam o paine mai mare, mai ales in familiile cu un numar redus de membrii, riscam sa se strice si sa o aruncam inainte de o savura. Acest lucru se datoreaza adesea modului de depozitare. Ce trebuie sa luati in considerare atunci cand depozitati painea, astfel incat sa aiba o durata mai mare de valabilitate:

Depozitarea incorecta conduce la mucegairea painii

Painea este unul dintre cele mai populare alimente din Romania – peste 100 de kilograme sunt consumate in fiecare casa in fiecare an.

Din pacate, probleme apar adesea dupa cateva zile de la cumparare: Datorita umezelii din paine, de care nu se poate scapa corespunzator, painea incepe sa mucegaiasca si trebuie aruncata.

Publicitate

Depozitarea corecta poate face insa ca o paine sa fie comestibila pana la 9 zile.

Pentru a evita cat mai mult posibil, ca painea sa mucegaiasca, consumatorii recurg la o serie de metode diferite: unii lasa painea in pungi de hartie, altii o  lasa in cutii de paine sau o tin in frigider, dar: care este cu adevarat cea mai eficienta metoda de a pastra painea cat mai mult timp posibil?

Citeste si articolul :   10 plante care absorb umezeala in casa ta iarna

Cand sunt depozitate corect, unele tipuri de paine pot ramane proaspete timp de pana la noua zile.

Depozitarea painii intr-o punga de plastic sau in frigider impiedica evaporarea umezelii reziduale din paine si astfel mucegaiul va fi rezultatul in aceste cazuri. Depozitata in pungi sau frigider o paine nu va rezista mai mult de 3-5 zile.

O punga de hartie, speciala (cea care se gaseste in supermarketuri sau chiar in brutarii),  plus o cutie metalica, vor permite ca aproape toate tipurile de paine sa isi creasca  perioada de valabilitate de pana la o saptamana.

Expertii in produse de brutarie si panificatie recomanda depozitarea, pastrarea in vase, cutii din piatra sau lut.

Explicatia acestora consta in faptul ca porii acestor vase, absorb umezeala si o redau mai tarziu painii. Acest lucru mentine painea proaspata mult timp si impiedica formarea mucegaiului. In functie de tip, painea poate fi pastrata pana la 9 zile.

Depozitand astfel painea, veti reusi sa economisiti atat bani cat veti evita sa aruncati produsele din paine inainte ca acestea sa fie consumate.

Citeste si articolul :   5 surse de proteine ​​pentru vegetarieni

Desigur pentru a evita ca sa aruncati painea puteti sa o uscati iar mai apoi sa o transformati in pesmet sau puteti sa realizati chiftele din carne si cu siguranta veti folosi si acolo cateva felii de paine, sau o alta reteta ar fi cea de fricanele….totul doar pentru a evita irosirea si aruncarea produselor alimentare mai ales ca stim ca multi alti oameni in alte parti ale lumii nu au suficiente alimente si astfel apare foametea!

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.