Nicolae Paulescu

Nicolae Paulescu a fost un om de stiinta care a sustinut ca a fost prima persoana care a descoperit insulina, pe care a numit-o pancreina.

Cand Frederick Banting si John James Rikard Macleod au primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina din 1922 pentru crearea insulinei utilizabile, Paulescu a scris comitetului Premiului Nobel sustinand ca a descoperit si a folosit mai intai insulina.

Afirmatiile sale au fost respinse, dar datorita unui profesor britanic numit Ian Murray, realizarile lui Paulescu sunt acum recunoscute ca fiind semnificative in istoria insulinei.

Instruire medicala

Publicitate

Paulescu s-a nascut la Bucuresti în 1869.

El a devenit fascinat de fizica si chimie pe masura ce a crescut si, dupa absolvirea liceului Mihai Viteazul din Bucuresti in 1888, s-a mutat la Paris si s-a inscris la facultatea de medicina.

Paulescu a absolvit doctoratul in Medicina si a fost numit curand asistent chirurg la Spitalul Notre-Dame du Perpétuel-Secours in 1897.

Trei ani mai tarziu s-a intors in Romania unde a ocupat funcția de sef al sectiei de fiziologie a Facultatii de Medicina a Universitatii din Bucuresti.

A ramas in aceasta functie pana la moartea sa in 1931.

Citeste si articolul :   Romanca stabilita in Turcia: "In clipa in care ai primele simptome, te duci pur si simplu la o policlinica"

Cercetarea pancreinei

In 1916, Paulescu a dezvoltat un extract pancreatic apos (apos) care, atunci cand a fost injectat unui caine cu diabet, a avut un efect normalizator asupra nivelului de zahar din sange.

Pancreina lui Paulescu era un extract de pancreas bovin in apa sarata, purificat cu acid clorhidric si hidroxid de sodiu.

Recunoastere

La cincizeci de ani de la publicarea lucrarii lui Paulescu, prof. Murray, profesor de fiziologie la Anderson College of Medicine din Glasgow, a scris un articol care recunoaste realizarea lui Paulescu.

Intr-un numar din 1971 al Journal of the History of Medicine and Allied Sciences, Murray a scris:

„Recunoașterea insuficienta a fost acordata lui Paulescu, distinsul om de stiinta roman, care la momentul in care echipa din Toronto isi începea cercetarea, reusise deja sa extraga hormonul antidiabetic al pancreasului si sa-si dovedeasca eficacitatea in reducerea hiperglicemiei la cainii diabetici.

In 1993, Institutul pentru Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Bucuresti a fost numit in onoarea lui Paulescu si i s-a acordat o stampila de onoare emisa de Romania in 1994.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.