Eczema seboreica – numita si dermatita seboreica – este o inflamatie necontagioasa a pielii. Pe fata si pe cap se formeaza pete rosii si deschise la culoare care uneori dau senzatia de mancarime. Expertii presupun ca, printre altele, cresterea formarii de sebum (seboree), germenii pielii precum ciupercile si un sistem imunitar slabit contribuie la dezvoltarea eczemelor.
Daca dermatita seboreică se formeaza pentru prima data in adolescenta sau la maturitate, aceasta va aparea de obicei din nou si din nou. De multe ori ajuta aplicarea unui agent antifungic sau a cremelor care contin cortizon pe zonele inflamate.
Insa este complet diferit la sugari: daca eczema se dezvolta in primele cateva luni de viata, de obicei, aceasta se vindeca singura in decurs de un an si nu se mai intoarce.
Simptome
Publicitate
Tipice pentru eczeme seboreice sunt pete de piele care sunt acoperite cu “solzi” galbui cu o textura grasa si lucioasa. Petele se formeaza in principal pe zonele pielii cu multe glande sebum, de obicei, ca de exemplu:
pe scalpul paros si pe linia parului,
pe si intre sprâncene,
pe obraji si mai ales in pliurile pielii care trec de la nari pana la colturile gurii.
Eczema se poate raspandi si in alte zone ale corpului, adesea peste stern si in spate, in zona coloanei vertebrale toracice. Pliurile pielii pot fi, de asemenea, afectate – de exemplu sub san si in regiunea axilei sau inghinale. La barbati, petele pot aparea uneori si in zona genitala. La sugari, eczemele arata putin diferit si afecteaza in principal capul.
Cauze si factori de risc
Probabil ca exista mai multi factori care duc la aparitia petelor cutanate. De exemplu, cresterea formarii de sebum in glandele de sebum si colonizarea normala fara probleme a pielii cu drojdia Malassezia furfur pot contribui la dezvoltarea eczemelor. Bacteriile, stresul, dispozitia familială, hormonii, bolile nervoase precum Parkinson si sistemul imunitar slabit pot juca, de asemenea, un rol. Persoanele cu un sistem imunitar slabit au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta o forma mai severa de eczema seboreica care se raspandeste pe intreaga piele si, de asemenea, nu este atat de usor de tratat.
Frecventa
Eczema seboreica este frecventa: in jur de 3 pana la 10 din 100 de persoane o au. Barbatii sunt afectati mai frecvent decat femeile. De obicei, eczema apare pentru prima data la adultii mai tineri sau cu varsta peste 50 de ani.
Boala este cronica la adolescenti si adulti cu simptome uneori mai multe, uneori mai putin pronuntate. Schimbarile pielii pot, de asemenea, sa dispara complet pentru o anumita perioadă de timp – adesea vara. Dar apoi se intorc, de exemplu iarna sau in perioadele de stres.
Diagnostic
Atunci cand se produce inrosirea solara, fara mancarime sau deschiderea pielii in zonele tipice eczemelor, diagnosticul este usor. In majoritatea cazurilor, este suficienta o discutie medicala detaliata (anamneza) si o examinare fizica ulterioara. Medicul incearca in primul rand sa excluda alte boli de piele care pot fi similare eczemei seboreice. Acestea includ psoriazisul sau neurodermatita (dermatita atopica). Cu aceste boli, totusi, pielea se schimba de obicei in alte parti ale corpului. Examinari suplimentare sunt rareori necesare. Cu ajutorul unui frotiu in laborator, se poate verifica daca este o infectie bacteriana a pielii, cum ar fi pecingine.
Tratament
Adolescentii si adultii pot trata zonele inflamate ale pielii cu anumite medicamente aplicate pentru ameliorarea disconfortului. De exemplu:
sampoane cu gudron
creme cu acid salicilic
creme antifungice sau sampoane
creme sau geluri antiinflamatoare care contin cortizon
De obicei nu este necesar sa luati medicamente. Deoarece lumina soarelui poate reduce eczemele, unii incearce si fototerapia cu lumina UV-B. Nu exista niciun tratament care sa vindece permanent eczema seboreica. Tratamentul nu este de obicei necesar la sugari, deoarece eczemele se vor vindeca singure.
Viata de zi cu zi – traind cu dermatita seboreica
Eczema seboreica este inofensiva, dar poate fi totusi stresanta pentru adolescenti si adulti: petele solzoase se formeaza adesea pe fata si sunt apoi vizibile pentru altii. De asemenea, pot fi alaturi de tine toata viata. Daca va simtiti foarte inconfortabil cu pielea, puteti discuta cu medicul dumneavoastra despre optiuni, de exemplu, utilizarea terapiei comportamentale pentru a gasi un mod mai relaxat de a face fata bolii.
Ascunderea constanta a zonelor inflamate ale pielii sub machiaj gros din rusine ar trebui evitata deoarece acest lucru inchide porii pielii. Aplicarea machiajului usor din cand in cand nu este o problema. Produsele usoare de ingrijire care nu sunt prea grase sunt potrivite pentru ingrijirea pielii. Protectia solara speciala nu este necesara pentru eczeme seboreice. Lasarea luminii si a aerului in piele, de exemplu pe plaja, poate atenua simptomele. Este suficient sa va protejati corespunzator de razele UV, in functie de tipul de piele. In acest scop, lotiunile de protectie cu un continut scazut de grasimi sunt mai potrivite decat cremele solare foarte grase.
Publicitate