Vaccinul anti-COVID-19 are o singura contraindicatie categorica. Ce spune medicul Virgil Musta

Potrivit medicului timisorean, Virgil Musta, seful sectiei COVID de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, vaccinul are o singura contraindicatie categorica.

Vaccinul anti-COVID-19 are o singura contraindicatie categorica.  Acesta nu este recomandat persoanelor cu reactie alergica severa la componentele vaccinului, in special la polietilen glicol.

Contraindicatiile relative sunt pentru persoanele care au in antecedente reactii alergice severe, pentru cei care urmeaza un tratament anticoagulant sau au febra.

„Contraindicatii relative prezinta cei care au in antecedente soc anafilactic sau reactii alergice severe sau care la prima doza au prezentat o reactie alergica, este recomandabil sa se ia legatura cu medicul alergolog pentru a lua decizia comuna. Mai sunt precautii care trebuie luate la cei cu tratament anticoagulant si mai este o contraindicatie relativa si anume persoane cu infectie febrila, ceea ce inseamna febra peste 38,5 grade. Acestea ar fi recomandabil sa amane vaccinarea pana dupa trecerea puseului febril”, a spus doctorul Virgil Musta.

Patologiile pentru care se recomanda vaccinarea sunt multiple

“Cei mai importanti sunt pacientii diabetici, pacientii cu obezitate si cu boli cronice cardiovasculare, boli cronice pulmonare, pacientii cu infectie HIV, cu ciroza hepatica sau cu insuficienta renala. Toate aceste patologii reprezinta indicatie de vaccinare pentru ca reprezinta factori de risc in evolutia bolii in cazul infectiei cu SARS-CoV-2”, mai spune medicul Virgil Musta. Studiile de eficacitate, realizate de firmele producatoare, arata ca, si dupa 8 luni de la vaccinare, persoanele imunizate sunt in perioada de platou.

Citeste si articolul :   Carantina nationala? „Obiectivul nostru este sa nu afectam economia..."