Cum se pot programa pentru vaccinare bolnavii cronic

STS a transmis cum se pot inscrie bolnavii cronic care nu se regasesc in baza de date a CNAS, pe platforma pentru vaccinare, s-au reclamat mai multe probleme .

Persoanele cu afectiuni cronice pot opta pentru urmatoarele metode de programare:

1. Individual, direct in platforma

2. Prin intermediul unui apartinator – pot fi inscrise si programate maximum 9 persoane incluse in a II-a etapa, prin Adauga beneficiar

3. Prin intermediul directiilor de asistenta sociala.

Prin aceste trei metode, sistemul informatic interogheaza baza de date a CNAS pentru validarea afectiunii. Daca persoana nu se regaseste in evidenta, este necesara contactarea medicului cu pacienti cu afectiuni cronice si furnizarea datelor actualizate de identitate pentru inscriere sau inscriere/programare.

4. Prin intermediul medicului cu pacienti cu afectiuni cronice.

Publicitate

Acesta poate inscrie si programa persoane cu afectiuni cronice sau poate doar sa le inscrie, urmand ca acestea sa se autentifice pe baza CNP si sa se programeze individual. In acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

Citeste si articolul :   China va vaccina intreaga populatie a unui oras dupa 15 cazuri raportate

5. Telefonic, in Call Center, la numarul 021.414.44.25.

Avand in vedere ca platforma de programare se actualizeaza conform datelor transmise de INSP, oamenii sunt sfatuiti sa acceseze periodic aplicatia pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau aparitia locurilor disponibile pentru vaccinare.

Multi pacienti bolnavi cronic, categorie aflata in a doua etapa de vaccinare impotriva COVID, au reclamat ca nu se pot programa pentru imunizare. Situatia este cauzata fie de blocarea platformei, fie pentru ca ei nu figureaza, de fapt, in sistem ca fiind eligibili. In plus, nici medicii de familie, in unele cazuri, nu i-au putut ajuta pe acesti pacienti cu inscrierea.

„Nici noi, medicii de familie, in acest moment nu putem face programarea pacientilor sub 65 de ani cu anumite boli cronice, daca sistemul nu ii vede. Inca se lucreaza la platforma pentru ca medicii de familie sa capete acele drepturi prin care sa poata sa inscrie pacientii care au anumite boli cronice, dar nu sunt recunoscute in sistem”, a declarat Gindrovel Dumitra la Digi24.

Citeste si articolul :   Conf. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu, Medic Primar Boli Infectioase, Epidemiologie: "Avem 2/3 din natia asta care nu vrea sa priceapa nimic"

Dr. Gindrovel Dumitra a spus ca aceasta situatie a aparut deoarece acesti pacienti nu se afla in evidenta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca fiind bolnavi cronic si atunci singura solutie ar fi o confirmare din partea medicului de familie, impreuna cu care acel pacient poate sa apeleze la call-center pentru a face programarea.

Statistica STS: Peste 200.000 de persoane din etapa a II-a, programate pentru vaccinare
In perioada 15 ianuarie ora 15:00 – 17 ianuarie ora 11.00, pe platforma informatica programare vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programari pentru persoanele din etapa a doua de vaccinare.

S-au programat 115.954 adulti peste 65 ani, 46.806 persoane cu afectiuni cronice si 46.510 angajati din domenii esentiale, transmite STS.

Din punct de vedere al modalitatii de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

– individual direct in platforma – 104.655 de persoane

– prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane

– telefonic, prin Call Center – 29.825 de persoane

Citeste si articolul :   Peste 4.800 de noi cazuri de Covid si 307 decese, raportate in ultimele 24 de ore

– prin intermediul angajatorului – 61.447 de persoane din domenii esentiale.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.