Alexandru Rafila a vorbit in emisiunea „Marius Tuca Show” despre compozitia vaccinului anti- Covid, dar si despre modul de administrare. Medicul a explicat de ce este nevoie de a doua doza.
Ce contine vaccinul anti-COVID autorizat in UE
„Avem doua vaccinuri care au venit, de la Pfizer si de la Moderna. Ambele contin ARN mesager, care codifica o proteina de suprafata a virusului, proteina Spike.
Este o proteina mai complexa, iar impotriva ei apar mai multe tipuri de anticorpi. Nu toti anticorpii blocheaza virusul. Si contine si niste prezervanti, care pastreaza structura ARN.
ARN este foarte sensibil si se dezintegreaza. Dar nu sunt substante imunogene. Vaccinurile clasice contin adjuvanti care maresc… Vaccinurile anti-COVID nu contin asa ceva.
Publicitate
De aceea, persoanele cu probleme autoimune si cele cu alergii nu trebuie sa-si puna problema ca exista substante care maresc. Acest ARN mesager nu ajunge in nucleul celulei. Ajunge in citoplasma, este citit de ribozomi, care citesc aceasta secventa si produc proteina care determina, la randul ei, raspunsul”, a spus Alexandru Rafila.
De ce este nevoie de a doua doza de vaccin anti-COVID
„Rapelul se face tocmai pentru ca persistenta lui in celula este limitata la cateva zile. Rapelul se face la 21 de zile in cazul Pfizer si 28 de zile pentru Moderna.
Cu precizarea ca acest termen nu este chiar batut in cuie. Se poate face si in zilele 22, 23, 24. In medie, 21 de zile. Dar este foarte important, nu mai repede, pentru ca al doilea raspuns este bun, este mai puternic si dureaza mai mult”, a explicat medicul Rafila.
Publicitate