Ce este Blockchain? (partea II)

Cum este un blockchain diferit de o baza de date

Descentralizarea

In scopul intelegerii blockchain-ului, este important sa il privim in contexul modului in care a fost implementat de Bitcoin. Asemenea unei baze de date, Bitcoin are nevoie de o colectie de computere pentru a isi stoca blockchain-ul. Pentru Bitcoin, acest blockchain este doar un tip specific de baza de date care stocheaza fiecare tranzactie Bitcoin efectuata vreodata.

In cazul Bitcoin, spre deosebire de majoritatea bazelor de date, aceste computere nu sunt toate in aceeasi locatie si fiecare computer (sau grup de computere) este operat de un individ unic sau de un grup de persoane.

Publicitate

De exemplu, o companie detine un server format din 10 000 de computere cu o baza de date ce contine toate informatiile contului unui client. Aceasta companie are un depozit in care sunt toate aceste computere si are control deplin asupra fiecaruia dintre acestea si asupra tuturor informatiilor stocate. Asemanator, Bitcoin are mii de computere, dar fiecare computer sau grup de computere ce contine blockchain-ul sau se afla intr-o locatie geografica diferita si toate sunt operate de indivizi sau grupuri de indivizi diferite. Aceste computere care alcatuiesc reteaua Bitcoin sunt cunoscute sub numele de “noduri” (nodes).

Citeste si articolul :   China interzice 105 aplicatii, inclusiv TripAdvisor

Sub acest model, blockchain-ul Bitcoin este utilizat intr-un mod descentralizat. Cu toate acestea, exista blockchain-uri private, centralizate, in care computerele care alcatuiesc reteaua sa sunt detinute si operate de o singura entitate.

Intr-un blockchain, fiecare nod are o inregistrare completa a datelor care au fost stocate pe blockchain inca de la inceputurile sale. Pentru Bitcoin, datele reprezinta totalitatea istoricului tuturor tranzactiilor Bitcoin. Daca un nod prezinta o eroare in datele sale, acesta se poate folosi de mii de alte noduri ca puncte de referinta cu scopul de a se corecta. In acest fel, niciunul dintre nodurile din retea nu poate modifica informatiile detinute in cadrul acesteia. Din acest motiv, istoricul tranzactiilor din fiecare bloc ce alcatuieste acest blockchain este ireversibil.

Daca un utilizator modifica inregistrarea tranzactiilor Bitcoin, toate celelalte noduri ar fi folosite ca referinta identificand astfel cu usurinta nodul care are informatii incorecte.

Acest sistem ajuta la stabilirea exacta si transparenta ordinii evenimentelor. Pentru Bitcoin, aceste informatii reprezinta o lista de tranzactii, dar este posibil ca un blockchain sa detina o serie de alte informatii, precum contracte legale, identificari sau inventarul produselor unei companii.

Citeste si articolul :   Urmareste dansul familiei robotului Boston Dynamics, ca si cum 2020 a fost un an bun

Pentru a schimba modul in care functioneaza sistemul sau informatiile stocate, o mare parte din computerele acestei retele descentralizate ar trebui sa fie de acord cu modificarile dorite. Acest aspect asigura ca nicio schimbare nu are loc daca nu este in interesul majoritatii.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.