Declaratia Comitetul national pentru coordonarea vaccinarii anti-COVID, dupa ce a aparut informatia FALSA ca o asistenta a decedat la ora dupa vaccinare

Comitetul national pentru coordonarea vaccinarii anti-COVID a transmis vineri, ca in Romania nu s-au inregistrat cazuri de reactii adverse severe si nici cazuri de deces in urma vaccinari

Comunicatul oficial a fost transmis ca reactie la aparitia unor informatii false, despre campania de vaccinare din Romania.

“Situatia privind vaccinarile, reactiile adverse si natura acestora este publicata in fiecare zi, in jurul orei 18,00, de catre CNCAV pe site-ul oficial – www.vaccinare-covid.gov.ro si trimisa, spre informare si publicare, reprezentantilor presei. Potrivit ultimei situatii publicate, in Romania, numarul total al persoanelor vaccinate de la inceputul campaniei de vaccinare este de 10.289, iar numarul total de reactii adverse (comune si minore) este de 26 (4 reactii locale cu durere la locul injectarii si 22 reactii generale (febra, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie)). Nu s-au inregistrat cazuri de reactii adverse severe si nici cazuri de deces”, se arata in CNCAV.

Comitetul national pentru vaccinare apune ca a aparut o informatie falsa conform careia “la spitalul Baltasar din Bucuresti o asistenta medicala moare, la o ora dupa vaccin”.

Citeste si articolul :   Medicul militar Valeriu Gheorghita: "Atunci putem intr-adevar sa vorbim de o relaxare a restrictiilor”

“Precizam ca Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni”, la care pare ca face referire continutul respectiv, nu are centru de vaccinare si este arondat Spitalului Obregia, la care nu a inceput vaccinarea. Prin urmare, precizam ca respectivul continut este in totalitate fals, inselator, avand potentialul de a crea o stare emotionala negativa (panica, neincredere, frica)”, mentioneaza sursa citata.

In acest context, Comitetul National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19 le recomanda romanilor sa verifice credibilitatea sursei care a publicat informatia, numele domeniului de internet folosit, calitatea redactarii si stilul articolului (greseli de gramatica, de punctuatie si ortografie, utilizarea in exces a functiei ALL CAPS, punctuatie excesiva pentru un efect de dramatism, coerenta textului, data publicarii, precum si sursele de date/ informatii si declaratiile citate (care sa poata fi consultate independent).

Autor