Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunta noi discutii despre salariul minim pe economie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunta ca vor fi noi discutii cu sindicalistii despre salariul minim pe economie, astfel incat acesta sa creasca in urmatorii ani. De asemenea, demnitarul promite ajutoare pentru categoriile profesionale afectate de criza si solutii pentru vaccinarea salariatilor.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat ca va stabili un calendar de discutii cu partenerii sociali, pentru adoptarea unui mecanism de crestere predictibila si sustenabila a salariului minim. Anuntul a fost facut la finalul discutiei de marti pe care ministrul a avut-o cu reprezentantii Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa”.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Muncii, in timpul discutiilor, Turcan le-a spus liderilor sindicali ca „propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o forma care poate fi acceptata, avand in vedere ca mai sunt doar cateva zile pana la finalul anului si ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioada mai mare de timp.”

Totodata, ministrul le-a propus reprezentantilor „Cartel Alfa” sa participe la discutii astfel incat pana la jumatatea anului viitor sa se ajunga la o solutie privind cresterea treptata a salariului minim.

„Pana la jumatatea lunii ianuarie stabilim un calendar de intalniri si apoi vom propune un moratoriu prin care, dupa sase luni, sa ajungem la o intelege intre sindicate, patronate, Guvern, astfel incat calculul salariului minim sa aiba o formula clara si sustenabila. Vreau ca in sase luni sa facem cate consultari va fi nevoie ca sa avem un cadru cu tot ce inseamna cresterea salariului minim, astfel incat sa ajungem la o formula predictibila si sustenabila care sa duca in final la cresterea calitatii vietii”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale.

Raluca Turcan a mai spus ca va propune ca toti salariatii din linia intai, indiferent de domeniul de activitate, sa sa aiba prioritate in etapa a doua a campaniei de vaccinare. De asemenea, sindicalistii au fost invitati sa propuna solutii pentru utilizarea fondurilor europene alocate pentru ajutorarea categoriilor afectate de criza Covid-19.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.