Campania de vaccinare anti- COVID a inceput si Romania. In acest context, oamenii se intreaba cand se vor vaccina autoritatile. Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, a declarat ca se va vaccina, dupa ce, recent, s-a vindecat de infectia cu COVID si a iesit recent din izolare. Potrivit profesorului organismul uman are nevoie de o consolidare a raspunsului imun, iar vaccinul ofera aceasta oportunitate.
Vaccinul este o mare oportunitate pentru organism, potrivit medicului.
„Am sa ma vaccinez. Stiti bine ca eu am trecut prin infectie si luni, 21 decembrie, a fost prima zi cand am iesit din izolare. Ma voi vaccina, probabil in cateva luni, in luna aprilie cel mai probabil. Las ciclul natural al bolii sa isi urmeze drumul.
Sigur, o sa imi fac si dozari de anticorpi pana atunci, dar in luna aprilie probabil ca ma voi vaccina, pentru ca e nevoie si de o consolidare a raspunsului imun, iar vaccinul ofera aceasta oportunitate, mai ales ca sunt multe persoane care au facut forme de boale inaparenta.
Sunt asa-zisele persoane asimptomatice, care nu stiu ca au trecut prin boala, dar ele sunt vaccinate si lucrul acesta nu inseamna in niciun caz o problema pentru ele. Nu trebuie sa testeze in mod separat, dimpotriva, e bine sa se vaccineze, iar lucrul acesta le consolideaza raspunsul imun”, a declarat reprezentantul Romaniei la OMS.
Publicitate
Festivitatea in sine a costat mai mult decat vaccinul
„Pentru cele doua cutii de vaccin care au sosit – ca discutam de doua cutii de vaccin care contineau, fiecare dintre ele, cinci recipiente secundare, care erau in gheata carbonica (…) mi s-a parut putin cam mult festivism: deplasare cu elicopterul ca sa asteptam la frontiera vaccinul… Adica, pana la urma, cheltuielile implicate de aceste ‘festivitati’ au fost, cred, mai mari decat valoarea vaccinului primit.
Cred ca trebuie sa fim modesti si sa facem o campanie de informare pentru ca, din cate am vazut eu, campania de informare cam bate pasul pe loc. Ea trebuia sa inceapa simultan cu obtinerea aprobarii vaccinului de la Agentia Europeana a Medicamentului si cadrele medicale trebuie rapid instruite – toate cadrele medicale – pentru ca ele sunt sursa de informatii pentru restul populatiei.
Cred ca batalia in ceea ce priveste durata vaccinarii se da in functie de calitatea campaniei de informare si de comunicare”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.